SISTEME AUTONOME
Sistemele autonome servesc drept multiplicatori de capabilitate și oferă intelligence, date de supraveghere și recunoaștere în aplicații civile și militare. Această temă de concurs vizează aspectele de creștere a performanței sistemelor autonome, indiferent de natura lor (terestre, navale, aeriene). Suntem interesați nu doar de propunerile legate de „drone” aeriene. Tematica include, fără să se limiteze la, următoarele:
- Performanțe de autonomie (ex. durată, distanță, altitudine, adâncime etc.),
- Performanțe de mobilitate (ex. performanțe aerodinamice, hidrodinamice, operare pe teren accidentat etc.),
- Autonomie vs. Inteligență (ex. arhitecturi bazate pe procese cognitive, analiză situațională și decizie, navigare indoor/outdoor, fără GPS etc.),
- Siguranță în exploatare/utilizare (ex. fail-safe definite, declanșate automat sau manual, senzori de proximitate etc.),
- Interfața cu omul (ex. interacțiune multimodală, teleoperare etc.),
- Siguranța și securitatea canalelor de comunicație,
- Capabilități operaționale (ex. audio-video, mapare, fotogrammetrie aeriană, detecție AI, capabilități de transport etc.).
INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ
Inteligența artificială este noua frontieră pe care tehnologiile emergente trebuie să o îmbrățișeze, într-un context global și profund interconectat. Cantitatea de date existente obligă inovatorii să găsească soluții de organizare, procesare și recunoaștere a datelor de orice tip. Fie că vorbim despre realitate extinsă, procesarea limbajului natural, fuziunea și analiza datelor de orice fel, detectarea anomaliilor sau a stărilor medicale sau despre amenințări cyber, dezvoltarea inteligenței artificiale este probabil cea mai apropiată caracteristică a secolului XXI.
INOVARE PENTRU SECURITATE
Scopul acestui concurs este de a contribui la efortul național de inovare, în contextul unor amenințări hibride care devin tot mai variate și sofisticate. Tehnologiile care ajută la securitatea României sunt vizate nu numai de domeniul militar, dar și de cel civil, într-o viziune complexă și colaborativă, între cercetători, instituții academice și de securitate națională, ca regulă naturală pentru dezvoltarea plusului de valoare național.
Tematica aceasta vizează un spectru larg de inovare, în completarea celorlalte categorii de concurs și continuă tradiția PatriotFest de accelerator de performanță pe întreg spectrul tehnologic. Tematica Inovare pentru securitate oferă românilor care vin cu prototipuri funcționale, nu doar idei, recunoașterea creativității lor, dar și o comunitate extrem de activă de experți, omologi în domeniul științific și antreprenori care să-i ajute mai departe.