Invitație la PatriotFest 2023

Ești pasionat de explorarea spațiului sau de inteligență artificială sau ai o altă idee inovatoare despre care crezi că poate fi folosită în domeniul apărării și securității naționale?

Dacă ideea ta este maturizată cel puțin la stadiul de prototip funcțional, atunci te invităm să te înscrii la PatriotFest 2023!

Te poți înscrie ca persoană fizică (dacă ești cetățean român, indiferent de țara de domiciliu) sau ca persoană juridică (dacă compania este înregistrată într-o țară membră NATO/UE și are acționariat majoritar român).

Temele propuse anul acesta sunt următoarele:

Secțiunea „Spațiu”

Dacă ești pasionat de domeniul aerospațial și ideea ta poate contribui la aprofundarea explorării spațiului, atunci îți recomandăm să te înscrii la secțiunea de concurs „Spațiu”. Ne vom bucura mai ales dacă prototipul tău funcțional abordează provocări precum:

  • Comunicații – echipamente și algoritmi,
  • Construire de sateliți – cube, small, componente de sateliți etc.,
  • Lansatoare de sateliți,
  • Aplicații software – detectări de poziții/orientări/traiectorii, interpretări de imagini etc.,dar nu numai acestea.

Secțiunea „Inteligența Artificială”

Dacă prototipul tău funcțional este bazat pe algoritmi de inteligență artificială, indiferent dacă algoritmul este dezvoltat de tine sau dacă ai folosit într-un mod inovativ algoritmi existenți, și crezi că proiectul tău poate fi utilizat pentru a crea o Românie mai sigură și mai prosperă, atunci îți recomandăm să te înscrii la secțiunea de concurs „Inteligență artificială”.

Secțiunea „Creativitate pentru Securitate”

Dacă ai un prototip funcțional în domenii precum autonomie, interfețe om-mașină, extinderea capabilităților umane, analiza și securitatea informațiilor sau orice alt domeniu care poate contribui la îmbunătățirea apărării și securității naționale, atunci îți recomandăm să te înscrii la secțiunea de concurs „Creativitate pentru securitate”.

CALENDAR

Deschiderea înscrierilor
în concurs*

01 septembrie 2023

Termenul limită pentru
înscrierea în concurs
 30 noiembrie 2023

Prezentarea proiectelor
în fața juriului

08 decembrie 2023

Gala
PatriotFest

16 ianuarie 2024* (dată preliminară)

Toți participanții ale căror prototipuri funcționale sau produse mature vor ajunge în etapa finală a concursului vor avea ocazia unică să interacționeze direct cu specialiști din domeniile apărării și securității naționale.

Acești experți vor analiza îndeaproape tehnologiile și soluțiile inovatoare incluse în proiectele finaliste, astfel încât să înțeleagă pe deplin modul în care acestea pot contribui la creșterea gradului de securitate al României.

Participanții vor beneficia de o evaluare detaliată și comentarii constructive din partea unor practicieni cu experiență în utilizarea unor tehnologii similare în scopuri de apărare și siguranță publică. Ei vor putea clarifica orice nelămuriri și primi recomandări prețioase pentru îmbunătățirea prototipurilor.

Acest schimb direct de cunoștințe între inventatori și experți din lumea reală va contribui la dezvoltarea unor soluții cu aplicabilitate practică, care să răspundă cât mai bine nevoilor identificate de specialiștii care protejează interesele naționale.

Participanții vor beneficia astfel de o oportunitate valoroasă de învățare și perfecționare a proiectelor lor, cu impact pozitiv asupra securității cetățenilor români în viitor.

PARTENERI INSTITUȚIONALI

         

PARTENERI MEDIA

    Trustul de Presă al MApN

INTERVIURI

API key not valid. Please pass a valid API key.

ORGANIZATORI

Sigla STS 2021

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Pentru că ne dorim ca România să fie pregătită pentru provocările viitoare și de aceea misiunea PatriotFest este de a identifica oameni creativi și soluții inovatoare. Este vital ca domeniul securității naționale să urmărească atent evoluțiile tehnologice, să identifice riscurile și amenințările, dar în același timp să fie preocupat de inovare.

Instituții din domeniul securității naționale – Ministerul Apărării NaționaleMinisterul Afacerilor InterneServiciul Român de InformațiiServiciul de Telecomunicații SpecialeServiciul de Protecție și Pază. Acestea au decis să coopereze în realizarea acestui proiect ce încurajează inovarea.

Asociația New Strategy Center este partener în organizarea concursului PatriotFest, fiind cea care a propus proiectul.

Juriul va fi compus din experți cu competență în domeniul de specialitate al prototipului demonstrat. Componența finală a juriului va depinde de proiectele înscrise în concurs.

PatriotFest își propune un dublu scop: atât mai buna pregătire a securității naționale pentru provocările viitoare, cât și oferirea pentru inovatori a unei șanse în România și pentru România.

Astfel obiectivele PatriotFest sunt:

  • Încurajarea talentului inovator în domeniul securității naționale, prin oferirea de oportunități în România;
  • Încurajarea proiectelor de inovare privată și academică prin valorificarea rezultatelor în România;
  • Creșterea gradului de adaptare a inovării private și academice la cerințele instituțiilor din domeniul securității naționale;
  • Creșterea gradului de transfer a inovării din domeniile privat și academic către securitatea națională;
  • Întărirea parteneriatului dintre cetățeni și instituțiile care apără România.

Prototipul funcțional trebuie să respecte următoarele condiții:

  • Trebuie să fie cât mai apropiat posibil de versiunea care ar urma să intre în producție;
  • Trebuie să fie funcțional pentru a fi testat.

Nu, orice cetățean român poate participa. Tineri sau vârstnici, deopotrivă iubim România.

Nu pot participa la concurs angajații MApN, MAI, SRI, STS, SPP și nici angajații / membrii NSC. Membrii juriului care vor fi selectați la finalul etapei de depunere a prototipurilor vor depune o declarație pe proprie răspundere conform căreia printre concurenții înscriși nu se află rude până la gradul III, în caz contrar urmând a se recuza. Prototipurile trebuie să fie originale, concurenții având obligația de a preciza acest fapt în formularul de înscriere, având toată responsabilitatea juridică în cazul încălcării dreptului de proprietate intelectuală.

Nu. Toate costurile privind fondul de premiere, promovarea și organizarea PatriotFest vor fi suportate prin sponsorizări private. Există mai mulți parteneri media care au decis să susțină gratuit concursul PatriotFest.

Desigur, toți participanții își vor păstra dreptul de proprietate intelectuală asupra prototipurilor prezentate. Organizatorii PatriotFest vor putea folosi numele concurenților, denumirea și imaginea prototipurilor doar în scopuri publicitare pentru a crește astfel notorietatea concursului și pentru a promova persoanele și prototipurile care au atras în mod deosebit atenția organizatorilor.

Instituțiile din domeniul securității naționale vor analiza posibilitatea de a integra intern prototipurile, în funcție de nevoile manifestate și de eficiența prototipului. În acest fel, câștigătorul va beneficia de drepturile de proprietate intelectuală și va putea contribui la întărirea securității României.

EDIȚII ANTERIOARE

Partajează