Testimonials

Card Style

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă, miercuri, că mai sunt două zile pentru depunerea proiectelor în cadrul competiţiilor pilot lansate de acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA.

„Acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA a lansat recent primele 3 competiţii pilot, cu termen de depunere 25 august 2023. Astfel, programul DIANA începe cu un apel concurenţial pentru propuneri, vizând trei domenii strategice: rezilienţa energetică, partajarea securizată a informaţiilor şi senzori şi supraveghere”, arată sursa citată.

Câştigătorii competiţiilor pot primi până la 200.000 euro sub formă de grant, în două etape, fără a ceda drepturi de proprietate intelectuală sau părţi sociale din companii către DIANA.

Depunerea de proiecte se poate face pe site-ul diana.nato.int, urmând ca selecţia să fie realizată de către echipa de specialişti a DIANA.

„Acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA reprezintă o iniţiativă nouă, unică la nivel global, respectiv o reţea de 11 acceleratoare afiliate şi 91 de centre de testare pe tot teritoriul NATO, cu scopul de a aduce împreună start-up-uri inovatoare cu oamenii de ştiinţă şi integratorii de sisteme, pentru a avansa tehnologii cu uz dual pentru Alianţă. În prezent, 2 centre de testare au fost selectate în România, respectiv Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” – INCAS şi Centrul Internaţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti”, explică ministerul.

DIANA se va concentra pe tehnologii ce pot fi folosite pentru a rezolva probleme importante privind apărarea şi securitatea Aliaţilor, precum big data, inteligenţa artificială, tehnologii autonome, tehnologie cuantică, biotehnologii, energie şi tehnologii de propulsie, materiale noi, tehnologii hipersonice şi aplicaţii spaţiale – în special acolo unde sunt tehnologii cu dublă utilizare (comercială şi de apărare) şi altele.

De asemenea, DIANA va lansa între 5 şi 10 competiţii tematice anuale la care vor putea participa inovatori din ţările Aliate. Competiţiile tematice sunt organizate pe baza ghidajului tematic şi strategic al Aliaţilor NATO, în funcţie de nevoile identificate de NATO.

Participarea va fi liberă pentru toţi candidaţii eligibili din ţările Aliate NATO iar anunţurile de participare vor fi publice.

 

Acest articol a fost preluat de pe Agerpres

Decernarea premiilor celei de a patra ediții a concursului național de inovare PatriotFest s-a desfășurat miercuri, 12 ianuarie, la Cercul Militar Național. PatriotFest este singurul concurs național de inovare, organizat de instituții din domeniul apărării și securității naționale.

Concursul urmărește să contribuie la procesul de inovare pentru a crește securitatea României într-o perioadă plină de provocări, când amenințările hibride devin tot mai variate și sofisticate, în special pe fondul pandemiei. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor. De-a lungul ultimelor ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor.

Ediția 2021 a PatriotFest a venit cu doua premiere: o tematică fixă, precum și participarea firmelor mici și mijlocii românești. Astfel, inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, au fost invitați să se înscrie, atenția organizatorilor fiind deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale.

Ca recunoașterea a sprijinului acordat concursului PatriotFest și promovării cercetării românești, tiltul de Ambasador PatriotFest pentru anul 2021 a fost  acordat domnului general maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul MApN.

Căștigătorii ediției 2021 a concursului Patriotfest sunt:

Premiul ediției – Emilian Vlăsceanu – Sistem de operare pentru stațiile de comandă ale sistemelor aeriene fără pilot uman la bord

Premiul I – Cătălin Pârvulescu, pentru proiectul ”Sistem de celule solare fotovoltaice microtexturate pentru creșterea eficienței – integrat în aripa unui avion fără pilot (UAV)”

Premiul II – Alin Istrate, pentru proiectul ”AHRS (Attitude and Heading Referencing System) Sistem de Referențiere, Atitudine și Direcție”

Premiul III – Bogdan Belean, pentru proiectul ”Sistem autonom de poziționare și urmărire solară”

Premiul Cercetare pentru Apărare – Mihai Palade, pentru ”Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)”

Premiul Speranța – Bogdan Fîrtat, pentru proiectul ”Platformă aeropurtată pentru detecția explozivilor în zone greu accesibile”

Premiul pentru Inovare – Marius Dima, pentru proiectul ”Sistem optic cu stabilizare mecanică ambarcat UAV”

Diplome de excelență: Ștefan Gergely, pentru ”Sistem de criptare asimetrică tip RSA pentru comunicația cu drone în domeniul Long-Range” și Florin Dumitru, pentru ”Sistem Lansator Automat aeronave fără pilot, H01-30”

Menționăm că ediția 2021 a PatriotFest a avut ca sponsori companiile Boeing din SUA și Leviatan Design din România. Organizațiilor partenere PatriotFest 2021 au fost Asociația UVS Romania, Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară ”PATROMIL” și Liga Studenților Români din Străinătate.

PatriotFest este inițiat de Asociația New Strategy Center și organizat cu sprijinul mai multor instituții din domeniul securității naționale, parteneri în acest proiect: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

Gala PatriotFest s-a derulat cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie, inclusiv testarea cu teste rapide a  tuturor participanților.

 

Instituțiile din domeniul securității și apărării naționale extind cooperarea cu sectorul civil și în domeniul sistemelor autonome! Concursul național PatriotFest se deschide atât propunerilor inovatorilor români, cât și firmelor românești.

Ediția 2021 vine, astfel, cu doua premiere: o tematică fixă cu două secțiuni, precum și participarea firmelor mici și mijlocii românești. Astfel inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, sunt invitați să se înscrie ediția 2021 a concursului național de inovare PatriotFest. Atenția organizatorilor este deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale. Cele două direcții de concurs, în cadrul tematicii fixe, sunt:

PatriotFest își propune să unească lumile creatorilor și utilizatorilor de produse inovative pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. În contextul globalizat actual, cercetarea științifică devine o referință națională cu valoare adăugată. Colaborările pe baza inovării se construiesc între aliați, între cercetători, instituții academice și de apărare sau securitate națională, ca regulă naturală pentru dezvoltarea plusului de valoare național. Concursul național de inovare primește acum și firmele românești, dornice să dezvolte proiecte în colaborare cu organizatorii concursului.

Documentele programatice elaborate în domeniul securității și apărării naționale menționează tehnologiile emergente și disruptive, printre care se subscriu și sistremele autonome, ca factor ce remodelează mediul acțiunilor militare, adăugând pe lângă amenințările convenționale, amenințări cibernetice și hibride, cu factor mare de multiplicare, generat de tendința exponențială a evoluției tehnologice. Concursul național de inovare PatriotFest continuă să fie cel mai important instrument prin care comunitatea civilă poate prezenta instituțiilor din sistemul național de securitate și apărare realizările din domeniul sistemelor autonome.

De asemenea, vom continua să organizăm activitățile de tip Forum prin care vom putea analiza nivelul de maturitate tehnologică al produselor dumneavoastră și evoluția la nivel internațional a sistemelor autonome.

Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale

În perioada 16-17 februarie are loc conferința ”Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de #NewStrategyCenter, având partener instituțional Ministerul Apărării Naționale. Dezbaterile vor pune accent pe subiecte precum evaluarea provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a potențialului utilizării sistemelor fără pilot în această zonă, în operațiuni de salvare sau pentru protecția frontierei. Legislația necesară folosirii acestor sisteme, implicarea cercetării civile și militare în programele inițiate de MApN, cooperarea industrială sunt alte subiecte care vor fi abordate.

Țările din regiune își sporesc investițiile în sistemele fără pilot, iar România are în vedere achiziția și producția pe viitor a unor asemenea capabilități foarte utile pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, inclusiv în zona economică exclusivă din Marea Neagră.

Oficiali și experți civili și militari din România, din partea NATO și din alte țări ale Alianței Nord-Atlantice și ale UE, precum și reprezentanți ai unor companii cu o vastă experiență în domeniu vor fi prezenți la această conferință. Evenimentul este organizat în sistem Chatham House și într-un format mixt, atât cu participare online, cât și cu o foarte limitată participare în persoană, în deplină conformitate cu măsurile de protecție împotriva Covid-19 aplicabile în România.

PatriotFest Forum, vineri, 18 decembrie 2020, ora 13:00

Concursul național PatriotFest unește lumile creatorilor și consumatorilor de inovare pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Celor cărora și-au manifestat dorința de a participa la varianta consacrată a concursului PatriotFest le recomandăm să-și urmeze planurile de dezvoltare a proiectelor, având în vedere că ediția curentă a concursului a fost prelungită pentru 2021, și să monitorizeze activitățile Comunității PatriotFest pentru a avea acces la informații cu privire la oportunitățile de cooperare.

Următoarea întâlnire a Comunității PatriotFest va avea loc în ziua de vineri, 18 dec 2020, la ora 13:00 (Webex).

PatriotFest Forum 2020 va aborda următoarele subiecte:

1. Prezentarea principalelor prevederi din regulamentul Fondului European de Apărare (EDF) 2021-2027 (regulament agreat ce urmează să fie validat politic și publicat în jurnalul oficial al UE) și aspecte privind implementarea acestui program sectorial aferent Cadrului Financiar multianual al UE, inclusiv posibile măsuri pentru susținerea participării IMM-urilor.

2. Prezentarea grupurilor de lucru din cadrul Agenției Europene de Apărare și oportunitățile de participare la aceste activități.

3. Strategia NATO referitoare la tehnologiile emergente și disruptive.

Ca urmare a constrângerilor de organizare a evenimentelor publice generate de pandemia de Covid-19, ediția de anul acesta a concursului național Patriotfest este amânată. Invităm, însă, comunitatea PatriotFest, alți inovatori români și publicul larg la o serie de discuții online, sub formă de workshop-uri, pe subiecte conexe tematicilor concursului nostru. Specialiști din partea instituțiilor organizatoare vor discuta despre provocările cu care se confruntă pe respectivele tematici. Este o oportunitate cu totul deosebită de a afla detalii despre cercetarea românească, din punct de vedere instituțional, dar și de a interacționa cu specialiști pe subiecte cu aplicații transdisciplinare.

Vom reveni cu detalii în curând, pe site și pe Facebook. PatriotFest dezvoltă ideea resursei umane, care stă la baza cercetării și construiește mai departe o comunitate, un pol de dezvoltare științifică și intelectuală, în măsura în care interese de securitate națională, dar și private acoperă o gamă din ce în ce mai largă de provocări. Tehnologia atomizează aceste provocări și răspunsul oricărui jucător pe scena globală trebuie să fie descentralizat, adecvat ca nivel de răspuns și profund încadrat într-o viziune strategică.

PatriotFest este un concurs de inovare în domeniul securității naționale care pune oamenii în centrul tehnologiei. În cadrul concursului inovatorii români își prezintă proiectele sub formă de prototipuri funcționale în domenii importante pentru un viitor extrem de complex și integrat tehnologic, un viitor în care amenințările de securitate ne vizează pe fiecare dintre noi, individ sau organizație.

Experții din comunitatea PatriotFest selectează și premiază ideile cele mai interesante, funcționale și utile ale inovatorilor români din țară și din străinătate. Premianții primesc suport pentru îmbunătățirea proiectelor și au acces la consultările instituțiilor organizatoare cu membrii comunității PatriotFest.

Ne bucurăm să vă anunțăm că Gala PatriotFest 2019 va fi retransmisă pe TVR1, sâmbătă, 7 decembrie 2019, la orele 12.

Cei interesați pot (re)vedea festivitatea de premiere!

PatriotFest este un concurs de inovare în domeniul securității naționale care pune oamenii în centrul tehnologiei.

Inovatorii români își prezintă proiectele sub formă de prototipuri funcționale în domenii importante pentru un viitor extrem de complex și integrat tehnologic, un viitor în care amenințările de securitate ne vizează pe fiecare dintre noi, individ sau organizație.

Experții din comunitatea PatriotFest selectează și premiază ideile cele mai interesante, funcționale și utile ale inovatorilor români din țară și din străinătate. Premianții primesc suport pentru îmbunătățirea proiectelor și au acces la consultările instituțiilor organizatoare cu membrii comunității PatriotFest.

Accesează secțiunea înregistrare, înscrie-ți proiectul într-una dintre categoriile de concurs și poți beneficia de întâlniri directe cu experți din domeniul securității naționale pentru a primi recomandări cu privire la inovarea ta. Descrierea proiectelor înscrise în concurs vor putea fi actualizate oricând pe întreaga durată a perioadei disponibile pentru depunere.

Cuvintele cheie pentru primele 3 categorii de concurs sunt: Informație (Agilitatea Cunoașterii), Individ (Optimizarea Performanței Umane) și Amenințare (Siguranța Pericolului). Dacă proiectul tău nu este ușor de încadrat într-una dintre aceste categorii, atunci înscrie-l la categoria „Creativitate pentru securitate”.

Vizita la ITA, o oportunitate de cunoaștere și dialog

Organizatorii concursului Patriot Fest, membrii Comunității PF, laureați ai edițiilor precedente și participanți la ediția de anul acesta au discutat pe 6 septembrie cu reprezentanți ai Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Român de Informații. Este prima întâlnire a comunității PatriotFest cu reprezentanții Institutului, iar discuțiile s-au axat pe detalii tehnice și conceptuale, în prezentarea unora dintre inovațiile prezentate la concurs, în ultimii ani, dar și a activității neclasificate a ITA. Reprezentanții instituției au îndemnat, de altfel, laureații și participanții la concursul din acest an să își dezvolte inovațiile.

Radu Motișan, fondatorul uRadMonitor, o rețea globală de monitorizare a mediului și laureat PatriotFest 2018, a declarat la finalul întâlnirii că este la fel de entuziasmat ca la început de ideea unei competiții naționale care să scoată „potențialul nostru intelectual, creativitatea și talentul”.

„Mă bucură foarte mult să văd o inițiativă autohtonă care-i aduce pe oameni aproape și funcționează ca și exemplu pozitiv în societate. Concursul merge mult dincolo de o scenă, mult dincolo de câteva proiecte. Ne arată un drum înspre mai bine și mai ales ne permite să fim mândri, să mergem cât mai departe” a mai adăugat Motișan.

Mai mulți laureați au insistat asupra nevoii de inovare și importanța participării în acest concurs național. Sebastian Cochinescu, de asemenea laureat și fondatorul Supply Blockchain, un start-up care a furnizat servicii de logistică securizată pentru exercițiul NATO „Vigorous Warrior 19” în 2018, a lansat un apel pentru inventatorii și inovatorii români care nu au ales, încă, să participe la concurs. „Este o oportunitate care nu ar trebui ratată,” a arătat Cochinescu, indicând importanța unei înregistrări cât mai timpurii în concursul de amploare națională.

Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA) din cadrul Serviciului Român de Informații dezvoltă produse sau sisteme speciale necesare îndeplinirii misiunilor de securitate națională.

Nu aștepta data limită!

Înscrie-ți proiectul în concurs și în 6 septembrie 2019 vei putea participa la întâlnirea Comunității PatriotFest cu SRI.

Prezentarea ediției PatriotFest 2019 la Iași are loc în data de 10 iunie 2019, orele 10:00, la FABLAB Iași.

Adresa: Str. Rândunica TEX6, Iași

Flat Style

format_quote

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă, miercuri, că mai sunt două zile pentru depunerea proiectelor în cadrul competiţiilor pilot lansate de acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA.

„Acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA a lansat recent primele 3 competiţii pilot, cu termen de depunere 25 august 2023. Astfel, programul DIANA începe cu un apel concurenţial pentru propuneri, vizând trei domenii strategice: rezilienţa energetică, partajarea securizată a informaţiilor şi senzori şi supraveghere”, arată sursa citată.

Câştigătorii competiţiilor pot primi până la 200.000 euro sub formă de grant, în două etape, fără a ceda drepturi de proprietate intelectuală sau părţi sociale din companii către DIANA.

Depunerea de proiecte se poate face pe site-ul diana.nato.int, urmând ca selecţia să fie realizată de către echipa de specialişti a DIANA.

„Acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA reprezintă o iniţiativă nouă, unică la nivel global, respectiv o reţea de 11 acceleratoare afiliate şi 91 de centre de testare pe tot teritoriul NATO, cu scopul de a aduce împreună start-up-uri inovatoare cu oamenii de ştiinţă şi integratorii de sisteme, pentru a avansa tehnologii cu uz dual pentru Alianţă. În prezent, 2 centre de testare au fost selectate în România, respectiv Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” – INCAS şi Centrul Internaţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti”, explică ministerul.

DIANA se va concentra pe tehnologii ce pot fi folosite pentru a rezolva probleme importante privind apărarea şi securitatea Aliaţilor, precum big data, inteligenţa artificială, tehnologii autonome, tehnologie cuantică, biotehnologii, energie şi tehnologii de propulsie, materiale noi, tehnologii hipersonice şi aplicaţii spaţiale – în special acolo unde sunt tehnologii cu dublă utilizare (comercială şi de apărare) şi altele.

De asemenea, DIANA va lansa între 5 şi 10 competiţii tematice anuale la care vor putea participa inovatori din ţările Aliate. Competiţiile tematice sunt organizate pe baza ghidajului tematic şi strategic al Aliaţilor NATO, în funcţie de nevoile identificate de NATO.

Participarea va fi liberă pentru toţi candidaţii eligibili din ţările Aliate NATO iar anunţurile de participare vor fi publice.

 

Acest articol a fost preluat de pe Agerpres

format_quote

Decernarea premiilor celei de a patra ediții a concursului național de inovare PatriotFest s-a desfășurat miercuri, 12 ianuarie, la Cercul Militar Național. PatriotFest este singurul concurs național de inovare, organizat de instituții din domeniul apărării și securității naționale.

Concursul urmărește să contribuie la procesul de inovare pentru a crește securitatea României într-o perioadă plină de provocări, când amenințările hibride devin tot mai variate și sofisticate, în special pe fondul pandemiei. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor. De-a lungul ultimelor ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor.

Ediția 2021 a PatriotFest a venit cu doua premiere: o tematică fixă, precum și participarea firmelor mici și mijlocii românești. Astfel, inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, au fost invitați să se înscrie, atenția organizatorilor fiind deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale.

Ca recunoașterea a sprijinului acordat concursului PatriotFest și promovării cercetării românești, tiltul de Ambasador PatriotFest pentru anul 2021 a fost  acordat domnului general maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul MApN.

Căștigătorii ediției 2021 a concursului Patriotfest sunt:

Premiul ediției – Emilian Vlăsceanu – Sistem de operare pentru stațiile de comandă ale sistemelor aeriene fără pilot uman la bord

Premiul I – Cătălin Pârvulescu, pentru proiectul ”Sistem de celule solare fotovoltaice microtexturate pentru creșterea eficienței – integrat în aripa unui avion fără pilot (UAV)”

Premiul II – Alin Istrate, pentru proiectul ”AHRS (Attitude and Heading Referencing System) Sistem de Referențiere, Atitudine și Direcție”

Premiul III – Bogdan Belean, pentru proiectul ”Sistem autonom de poziționare și urmărire solară”

Premiul Cercetare pentru Apărare – Mihai Palade, pentru ”Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)”

Premiul Speranța – Bogdan Fîrtat, pentru proiectul ”Platformă aeropurtată pentru detecția explozivilor în zone greu accesibile”

Premiul pentru Inovare – Marius Dima, pentru proiectul ”Sistem optic cu stabilizare mecanică ambarcat UAV”

Diplome de excelență: Ștefan Gergely, pentru ”Sistem de criptare asimetrică tip RSA pentru comunicația cu drone în domeniul Long-Range” și Florin Dumitru, pentru ”Sistem Lansator Automat aeronave fără pilot, H01-30”

Menționăm că ediția 2021 a PatriotFest a avut ca sponsori companiile Boeing din SUA și Leviatan Design din România. Organizațiilor partenere PatriotFest 2021 au fost Asociația UVS Romania, Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară ”PATROMIL” și Liga Studenților Români din Străinătate.

PatriotFest este inițiat de Asociația New Strategy Center și organizat cu sprijinul mai multor instituții din domeniul securității naționale, parteneri în acest proiect: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

Gala PatriotFest s-a derulat cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie, inclusiv testarea cu teste rapide a  tuturor participanților.

 

format_quote

Instituțiile din domeniul securității și apărării naționale extind cooperarea cu sectorul civil și în domeniul sistemelor autonome! Concursul național PatriotFest se deschide atât propunerilor inovatorilor români, cât și firmelor românești.

Ediția 2021 vine, astfel, cu doua premiere: o tematică fixă cu două secțiuni, precum și participarea firmelor mici și mijlocii românești. Astfel inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, sunt invitați să se înscrie ediția 2021 a concursului național de inovare PatriotFest. Atenția organizatorilor este deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale. Cele două direcții de concurs, în cadrul tematicii fixe, sunt:

PatriotFest își propune să unească lumile creatorilor și utilizatorilor de produse inovative pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. În contextul globalizat actual, cercetarea științifică devine o referință națională cu valoare adăugată. Colaborările pe baza inovării se construiesc între aliați, între cercetători, instituții academice și de apărare sau securitate națională, ca regulă naturală pentru dezvoltarea plusului de valoare național. Concursul național de inovare primește acum și firmele românești, dornice să dezvolte proiecte în colaborare cu organizatorii concursului.

Documentele programatice elaborate în domeniul securității și apărării naționale menționează tehnologiile emergente și disruptive, printre care se subscriu și sistremele autonome, ca factor ce remodelează mediul acțiunilor militare, adăugând pe lângă amenințările convenționale, amenințări cibernetice și hibride, cu factor mare de multiplicare, generat de tendința exponențială a evoluției tehnologice. Concursul național de inovare PatriotFest continuă să fie cel mai important instrument prin care comunitatea civilă poate prezenta instituțiilor din sistemul național de securitate și apărare realizările din domeniul sistemelor autonome.

De asemenea, vom continua să organizăm activitățile de tip Forum prin care vom putea analiza nivelul de maturitate tehnologică al produselor dumneavoastră și evoluția la nivel internațional a sistemelor autonome.

Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
format_quote

În perioada 16-17 februarie are loc conferința ”Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de #NewStrategyCenter, având partener instituțional Ministerul Apărării Naționale. Dezbaterile vor pune accent pe subiecte precum evaluarea provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a potențialului utilizării sistemelor fără pilot în această zonă, în operațiuni de salvare sau pentru protecția frontierei. Legislația necesară folosirii acestor sisteme, implicarea cercetării civile și militare în programele inițiate de MApN, cooperarea industrială sunt alte subiecte care vor fi abordate.

Țările din regiune își sporesc investițiile în sistemele fără pilot, iar România are în vedere achiziția și producția pe viitor a unor asemenea capabilități foarte utile pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, inclusiv în zona economică exclusivă din Marea Neagră.

Oficiali și experți civili și militari din România, din partea NATO și din alte țări ale Alianței Nord-Atlantice și ale UE, precum și reprezentanți ai unor companii cu o vastă experiență în domeniu vor fi prezenți la această conferință. Evenimentul este organizat în sistem Chatham House și într-un format mixt, atât cu participare online, cât și cu o foarte limitată participare în persoană, în deplină conformitate cu măsurile de protecție împotriva Covid-19 aplicabile în România.

format_quote

PatriotFest Forum, vineri, 18 decembrie 2020, ora 13:00

Concursul național PatriotFest unește lumile creatorilor și consumatorilor de inovare pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Celor cărora și-au manifestat dorința de a participa la varianta consacrată a concursului PatriotFest le recomandăm să-și urmeze planurile de dezvoltare a proiectelor, având în vedere că ediția curentă a concursului a fost prelungită pentru 2021, și să monitorizeze activitățile Comunității PatriotFest pentru a avea acces la informații cu privire la oportunitățile de cooperare.

Următoarea întâlnire a Comunității PatriotFest va avea loc în ziua de vineri, 18 dec 2020, la ora 13:00 (Webex).

PatriotFest Forum 2020 va aborda următoarele subiecte:

1. Prezentarea principalelor prevederi din regulamentul Fondului European de Apărare (EDF) 2021-2027 (regulament agreat ce urmează să fie validat politic și publicat în jurnalul oficial al UE) și aspecte privind implementarea acestui program sectorial aferent Cadrului Financiar multianual al UE, inclusiv posibile măsuri pentru susținerea participării IMM-urilor.

2. Prezentarea grupurilor de lucru din cadrul Agenției Europene de Apărare și oportunitățile de participare la aceste activități.

3. Strategia NATO referitoare la tehnologiile emergente și disruptive.

format_quote

Ca urmare a constrângerilor de organizare a evenimentelor publice generate de pandemia de Covid-19, ediția de anul acesta a concursului național Patriotfest este amânată. Invităm, însă, comunitatea PatriotFest, alți inovatori români și publicul larg la o serie de discuții online, sub formă de workshop-uri, pe subiecte conexe tematicilor concursului nostru. Specialiști din partea instituțiilor organizatoare vor discuta despre provocările cu care se confruntă pe respectivele tematici. Este o oportunitate cu totul deosebită de a afla detalii despre cercetarea românească, din punct de vedere instituțional, dar și de a interacționa cu specialiști pe subiecte cu aplicații transdisciplinare.

Vom reveni cu detalii în curând, pe site și pe Facebook. PatriotFest dezvoltă ideea resursei umane, care stă la baza cercetării și construiește mai departe o comunitate, un pol de dezvoltare științifică și intelectuală, în măsura în care interese de securitate națională, dar și private acoperă o gamă din ce în ce mai largă de provocări. Tehnologia atomizează aceste provocări și răspunsul oricărui jucător pe scena globală trebuie să fie descentralizat, adecvat ca nivel de răspuns și profund încadrat într-o viziune strategică.

PatriotFest este un concurs de inovare în domeniul securității naționale care pune oamenii în centrul tehnologiei. În cadrul concursului inovatorii români își prezintă proiectele sub formă de prototipuri funcționale în domenii importante pentru un viitor extrem de complex și integrat tehnologic, un viitor în care amenințările de securitate ne vizează pe fiecare dintre noi, individ sau organizație.

Experții din comunitatea PatriotFest selectează și premiază ideile cele mai interesante, funcționale și utile ale inovatorilor români din țară și din străinătate. Premianții primesc suport pentru îmbunătățirea proiectelor și au acces la consultările instituțiilor organizatoare cu membrii comunității PatriotFest.

format_quote
Ne bucurăm să vă anunțăm că Gala PatriotFest 2019 va fi retransmisă pe TVR1, sâmbătă, 7 decembrie 2019, la orele 12.

Cei interesați pot (re)vedea festivitatea de premiere!

format_quote

PatriotFest este un concurs de inovare în domeniul securității naționale care pune oamenii în centrul tehnologiei.

Inovatorii români își prezintă proiectele sub formă de prototipuri funcționale în domenii importante pentru un viitor extrem de complex și integrat tehnologic, un viitor în care amenințările de securitate ne vizează pe fiecare dintre noi, individ sau organizație.

Experții din comunitatea PatriotFest selectează și premiază ideile cele mai interesante, funcționale și utile ale inovatorilor români din țară și din străinătate. Premianții primesc suport pentru îmbunătățirea proiectelor și au acces la consultările instituțiilor organizatoare cu membrii comunității PatriotFest.

Accesează secțiunea înregistrare, înscrie-ți proiectul într-una dintre categoriile de concurs și poți beneficia de întâlniri directe cu experți din domeniul securității naționale pentru a primi recomandări cu privire la inovarea ta. Descrierea proiectelor înscrise în concurs vor putea fi actualizate oricând pe întreaga durată a perioadei disponibile pentru depunere.

Cuvintele cheie pentru primele 3 categorii de concurs sunt: Informație (Agilitatea Cunoașterii), Individ (Optimizarea Performanței Umane) și Amenințare (Siguranța Pericolului). Dacă proiectul tău nu este ușor de încadrat într-una dintre aceste categorii, atunci înscrie-l la categoria „Creativitate pentru securitate”.

Vizita la ITA, o oportunitate de cunoaștere și dialog

Organizatorii concursului Patriot Fest, membrii Comunității PF, laureați ai edițiilor precedente și participanți la ediția de anul acesta au discutat pe 6 septembrie cu reprezentanți ai Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Român de Informații. Este prima întâlnire a comunității PatriotFest cu reprezentanții Institutului, iar discuțiile s-au axat pe detalii tehnice și conceptuale, în prezentarea unora dintre inovațiile prezentate la concurs, în ultimii ani, dar și a activității neclasificate a ITA. Reprezentanții instituției au îndemnat, de altfel, laureații și participanții la concursul din acest an să își dezvolte inovațiile.

Radu Motișan, fondatorul uRadMonitor, o rețea globală de monitorizare a mediului și laureat PatriotFest 2018, a declarat la finalul întâlnirii că este la fel de entuziasmat ca la început de ideea unei competiții naționale care să scoată „potențialul nostru intelectual, creativitatea și talentul”.

„Mă bucură foarte mult să văd o inițiativă autohtonă care-i aduce pe oameni aproape și funcționează ca și exemplu pozitiv în societate. Concursul merge mult dincolo de o scenă, mult dincolo de câteva proiecte. Ne arată un drum înspre mai bine și mai ales ne permite să fim mândri, să mergem cât mai departe” a mai adăugat Motișan.

Mai mulți laureați au insistat asupra nevoii de inovare și importanța participării în acest concurs național. Sebastian Cochinescu, de asemenea laureat și fondatorul Supply Blockchain, un start-up care a furnizat servicii de logistică securizată pentru exercițiul NATO „Vigorous Warrior 19” în 2018, a lansat un apel pentru inventatorii și inovatorii români care nu au ales, încă, să participe la concurs. „Este o oportunitate care nu ar trebui ratată,” a arătat Cochinescu, indicând importanța unei înregistrări cât mai timpurii în concursul de amploare națională.

Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA) din cadrul Serviciului Român de Informații dezvoltă produse sau sisteme speciale necesare îndeplinirii misiunilor de securitate națională.

format_quote

Nu aștepta data limită!

Înscrie-ți proiectul în concurs și în 6 septembrie 2019 vei putea participa la întâlnirea Comunității PatriotFest cu SRI.

format_quote

Prezentarea ediției PatriotFest 2019 la Iași are loc în data de 10 iunie 2019, orele 10:00, la FABLAB Iași.

Adresa: Str. Rândunica TEX6, Iași

Partajează