testulica2

Alege o temă de concurs
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Dezvoltarile recente ale tehnologiei fotovoltaice (PV) au facut din energia solara o alternativa viabila pentru alimentarea aeronavelor fara pilot (UAV, UAS, RPAS, drone), precum si a platformelor autonome terestre si marine, SUV, ASV.
Elementul central si de noutate este reprezentat de realizarea unei arii de celule fotovoltaice microtexturate cu eficienta sporita, avand capabilitati fizico-mecanice in conformitate cu cerintele aplicatiilor aerospatiale. Realizarea acestora si integrarea lor pe o aripa ultrausoara din materiale compozite reprezinta deasemena o realizare tehnologica de exceptie si totodata, o mare provocare, avand in vedere solicitarile ce apar intre cele doua materiale similare.
Cel mai frecvent utilizat parametru pentru compararea performanței tehnologiilor solare este eficiența. Eficiența este o măsură a cantității din energia solară primită care poate fi convertită în electricitate utilizabilă și este afectată de lungimea de undă, reflectanța, temperatura și un număr de efecte la nivelul cuantic.
Caracterul inovativ al prototipului consta in faptul ca pentru realizarea celulelor fotovoltaice au fost folosite plachete de siliciu monocristaline ultra-subitire ( pentru reducerea greutatii toatale) microtexturate ( pentru cresterea eficientei de conversie) cu o singura jonctiune ( grad scazut al costului de productie).
De asemenea celulele fotovoltaice nu au fost atasate pe aripa, ci au fost incorporate in aceste, in etapa de fabricatie pentru obtinerea aripilor
La ora actuala nu este cunoscut un producator al unui astfel de produs pe piata interna din Romania. Fapt ce ofera avantajul de a nu deveni dependenti de o tehnologie externa
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Prototipul de celule fotovoltaice integrate in aripile unui avion fara pilot pentru cresterea autonomiei de zbor, a fost realizat prin utilizarea tehnologiei planara a circuitelor integreate.
Mai multe detalii despre conceptul si tehnologiile utilizate la realizarea prototipului sunt regasite in anexa 1 atasata.
IMT – Bucuresti detine servicii de cercetare si procesari tehnologice cu certificare în conformitate cu SR EN ISO 9001:2008, acordata de TÜV Thüringen e.V., din iunie 2011.
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
In momentul de fata Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT Bucuresti dispune de capabilitati tehnologice actuale la nivel mondial pentru realizarea de celule fotovoltaice si caracterizarea acestora atat din punct de vedere morfologic, cat si electric. De asemnea IMT Bucuresti dispune de un departament de fiabilitate, unde structurile sunt supuse la diferite medii pentru testarea in diferite conditii de mediu ( temperatura, vibratii, etc)
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
In viitor se doreste realizarea de celule fotovoltaice pe substrat de siliciu ultra-subtire ( transparent) cu noi material antireflective dezvoltate in cadrul institului pentru cresterea eficientei de conversie a acestora.
Titlul prototipului
Sistem de celule solare fotovoltaice microtexturate pentru cresterea eficientei integrat in aripa unui avion fara pilot (UAV) cu aplicatii in securitatea societala
Descrierea prototipului *
Prototipul este rezultatul unui proiect multidisciplinar ( proiect subsidiat de transfer tehnologic intre o organizatie de cercetare – IMT Bucuresti si o inteprindere private – Autonomous Flight Technology), ce aduce laolalta elemente avansate de fotonica-celule fotovoltaice microtexturate cu eficienta sporita, cu elemente de avionica – aripa ultrausoara din material composite, integrarea acestora conducand in final la o aplicatie ce are ca destinatie securitatea societala.
Proiectul are ca scop realizarea unui prototip validat in conditii reale de functionare (TRL 6) pentru extinderea autonomiei in zbor a unui avion fara pilor (UAV) cu aplicatii in Securitate.
Avand in vedere ca pentru realizarea prototipului este nevoie de o platforma propulsata de motoare electrice cu o suprafata utila a aripilor cat mai mare, din gama larga de UAV-uri produse de firma AFT, a fost selectat produsul Hirrus. Model selectat indeplineste in totalitate cerintele referitoare la suprafata aripilor cat si la propulsie, aducand in plus elemente ce asigura o buna desfasurare: capabilitatea instalata de telemetrie (UAV-ul trebuie sa poata transmite la sol date de la bordul lui). Un alt element ce propune acest model este capacitatea acestuia de a executa zboruri in regim autonom, datorita platformei de navigatie automata incorporate, acesta poate executa zboruri cu traiectorie prestabilita si executand acelasi circuit cu repetabilitate.
Avantajele in folosirea sistemului UAV Hirrus sunt date de: constructia modular ce permite modificari doar pe modulele relevante ( aripa, fuzelaj); platforma de tip aripa zburatoare are o suprafata expusa la soare mult mai mare ceea ce permite usurinta de a incorpora celulele fotovoltaice; sistemul UAS Hirrus fiind dezvoltat in totalitate de AFT poate fi modificat usor pentru a gestiona datele provenite de la celulele fotovoltaice; UAV-ul Hirrus are la active peste 1000 ore de zbor, fiind un sistem foarte bine caracterizat si cu un grad ridicat de maturitate; UAV-ul Hirrus are la bord un sistem evoluat de monitorizare a energiei provenite din baterii, sistem care se poate extinde pentru monitorizarea celulelor fotovoltaice.
UAV-ul este echipat cu o baterie cu capacitatea de 20A/h si tensiunea la borne de 22V, in consecinta celulele fotovoltaice vor trebui sa fie aranjate in configuratii serie/paralel care sa asigure tensiunea de 24V la bornele de iesire, astfel incat sa furnizeze regulatorului de incarcare tensiunea de lucru. Pentru o tensiune la borne a celulei fotovoltaice de 0.5V rezulta ca sirul de celule trebuie sa aiba teoretic 24V/0.5V=48 celule.
Suprafata aripii avionului poate sa fie asimilata unui trapez dreptunghic cu baza mare 0.4m, baza mica 0.1m si inaltimea de 1m, aceasta conduce la o suprafata de 0.25 m2 pentru o aripa, respective 0.5m2 pentru ambele aripi.
Pe baza studiului efectuat asupra caracteristicilor geometrice ale aripii UAV-ului s-a constatat ca o asezare eficienta a celulelor fotovoltaice pe suprafata aripii nu poate fi realizata decat cu celule avand dimensiunea de maxim 2cm x 1cm.
Celulele fotovoltaice au fost lipite in matrita cu ajutorul unei rasini epoxy cu transparenta ridicata. Rasina are rol de protectie a celulelor solare si de a mentine profilul aerodinamic si suprafata lucioasa, asigurand performante aerodinamice. Pe spatele acestui asamblu se lamineaza structura de rezistenta a aripii formate din 2 straturi de material compozit, cu un strat de material support la mijloc. Prin studierea fezabilitatii s-a demonstrate ca prin utilizarea acestei metode se poate obtine o economie de masa de aproximativ 300g, care va compensa masa celulelor fotovoltaice adaugate. O alta arie de interes acoperita de studii a fost selectia rasini epoxy disponibile pe piata pentru a fi evaluate din punct de vedere optic urmarind insa si stabilirea parametrilor optici in timp ai acestora. Aceste rasini trebuie sa asigure aderenta cu structurile de rezistenta.
Greutatea maxima a UAV-ului trebuie sa se mentina sub 9kg, luand in considerare greutatea suplimentara datorata celulelor si echipamentelor conexe, greutatea structurii avionului trebuie redusa cu aproximativ 1kg pentru a mentine greutatea totala similara cu cea a platformei initiale.
Pentru usurarea structurii s-a proiectat un nou mod de stratificare al materialelor composite pentru a pastra caracteristicile mecanice si a usura intreaga stuctura de rezistenta. S-au reconstruit toate elementele mecanice ( aripa, fuselaj, coif, carenaj motor, wingleti) folosind material mai subtiri si cu proprietati mecanice mai bune (fibra de carbon de inalta performanta pentru intarirea zonelor de interes). Pentru fuselaj, panourile interne din placaj au fost inlocuite cu panouri ultrausoare construite din material compozit sandwich.
Prototipul de configurat permite cresterea autonomiei de zbor cu cel putin 30 minute, cresterea depizand de conditiile meteorologice. Autonomia initiala a modelului este de 180 minute.
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
catalinparvulescu@yahoo.com
Localitatea
Voluntari
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
Parvulescu Catalin Corneliu
Nume Firmă / Universitate / Institut
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microtehnologie - IMT Bucuresti
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0749727404
Alege o temă de concurs
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Dezvoltarile recente ale tehnologiei fotovoltaice (PV) au facut din energia solara o alternativa viabila pentru alimentarea aeronavelor fara pilot (UAV, UAS, RPAS, drone), precum si a platformelor autonome terestre si marine, SUV, ASV.
Elementul central si de noutate este reprezentat de realizarea unei arii de celule fotovoltaice microtexturate cu eficienta sporita, avand capabilitati fizico-mecanice in conformitate cu cerintele aplicatiilor aerospatiale. Realizarea acestora si integrarea lor pe o aripa ultrausoara din materiale compozite reprezinta deasemena o realizare tehnologica de exceptie si totodata, o mare provocare, avand in vedere solicitarile ce apar intre cele doua materiale similare.
Cel mai frecvent utilizat parametru pentru compararea performanței tehnologiilor solare este eficiența. Eficiența este o măsură a cantității din energia solară primită care poate fi convertită în electricitate utilizabilă și este afectată de lungimea de undă, reflectanța, temperatura și un număr de efecte la nivelul cuantic.
Caracterul inovativ al prototipului consta in faptul ca pentru realizarea celulelor fotovoltaice au fost folosite plachete de siliciu monocristaline ultra-subitire ( pentru reducerea greutatii toatale) microtexturate ( pentru cresterea eficientei de conversie) cu o singura jonctiune ( grad scazut al costului de productie).
De asemenea celulele fotovoltaice nu au fost atasate pe aripa, ci au fost incorporate in aceste, in etapa de fabricatie pentru obtinerea aripilor
La ora actuala nu este cunoscut un producator al unui astfel de produs pe piata interna din Romania. Fapt ce ofera avantajul de a nu deveni dependenti de o tehnologie externa
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Prototipul de celule fotovoltaice integrate in aripile unui avion fara pilot pentru cresterea autonomiei de zbor, a fost realizat prin utilizarea tehnologiei planara a circuitelor integreate.
Mai multe detalii despre conceptul si tehnologiile utilizate la realizarea prototipului sunt regasite in anexa 1 atasata.
IMT – Bucuresti detine servicii de cercetare si procesari tehnologice cu certificare în conformitate cu SR EN ISO 9001:2008, acordata de TÜV Thüringen e.V., din iunie 2011.
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
In momentul de fata Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT Bucuresti dispune de capabilitati tehnologice actuale la nivel mondial pentru realizarea de celule fotovoltaice si caracterizarea acestora atat din punct de vedere morfologic, cat si electric. De asemnea IMT Bucuresti dispune de un departament de fiabilitate, unde structurile sunt supuse la diferite medii pentru testarea in diferite conditii de mediu ( temperatura, vibratii, etc)
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
In viitor se doreste realizarea de celule fotovoltaice pe substrat de siliciu ultra-subtire ( transparent) cu noi material antireflective dezvoltate in cadrul institului pentru cresterea eficientei de conversie a acestora.
Titlul prototipului
Sistem de celule solare fotovoltaice microtexturate pentru cresterea eficientei integrat in aripa unui avion fara pilot (UAV) cu aplicatii in securitatea societala
Descrierea prototipului *
Prototipul este rezultatul unui proiect multidisciplinar ( proiect subsidiat de transfer tehnologic intre o organizatie de cercetare – IMT Bucuresti si o inteprindere private – Autonomous Flight Technology), ce aduce laolalta elemente avansate de fotonica-celule fotovoltaice microtexturate cu eficienta sporita, cu elemente de avionica – aripa ultrausoara din material composite, integrarea acestora conducand in final la o aplicatie ce are ca destinatie securitatea societala.
Proiectul are ca scop realizarea unui prototip validat in conditii reale de functionare (TRL 6) pentru extinderea autonomiei in zbor a unui avion fara pilor (UAV) cu aplicatii in Securitate.
Avand in vedere ca pentru realizarea prototipului este nevoie de o platforma propulsata de motoare electrice cu o suprafata utila a aripilor cat mai mare, din gama larga de UAV-uri produse de firma AFT, a fost selectat produsul Hirrus. Model selectat indeplineste in totalitate cerintele referitoare la suprafata aripilor cat si la propulsie, aducand in plus elemente ce asigura o buna desfasurare: capabilitatea instalata de telemetrie (UAV-ul trebuie sa poata transmite la sol date de la bordul lui). Un alt element ce propune acest model este capacitatea acestuia de a executa zboruri in regim autonom, datorita platformei de navigatie automata incorporate, acesta poate executa zboruri cu traiectorie prestabilita si executand acelasi circuit cu repetabilitate.
Avantajele in folosirea sistemului UAV Hirrus sunt date de: constructia modular ce permite modificari doar pe modulele relevante ( aripa, fuzelaj); platforma de tip aripa zburatoare are o suprafata expusa la soare mult mai mare ceea ce permite usurinta de a incorpora celulele fotovoltaice; sistemul UAS Hirrus fiind dezvoltat in totalitate de AFT poate fi modificat usor pentru a gestiona datele provenite de la celulele fotovoltaice; UAV-ul Hirrus are la active peste 1000 ore de zbor, fiind un sistem foarte bine caracterizat si cu un grad ridicat de maturitate; UAV-ul Hirrus are la bord un sistem evoluat de monitorizare a energiei provenite din baterii, sistem care se poate extinde pentru monitorizarea celulelor fotovoltaice.
UAV-ul este echipat cu o baterie cu capacitatea de 20A/h si tensiunea la borne de 22V, in consecinta celulele fotovoltaice vor trebui sa fie aranjate in configuratii serie/paralel care sa asigure tensiunea de 24V la bornele de iesire, astfel incat sa furnizeze regulatorului de incarcare tensiunea de lucru. Pentru o tensiune la borne a celulei fotovoltaice de 0.5V rezulta ca sirul de celule trebuie sa aiba teoretic 24V/0.5V=48 celule.
Suprafata aripii avionului poate sa fie asimilata unui trapez dreptunghic cu baza mare 0.4m, baza mica 0.1m si inaltimea de 1m, aceasta conduce la o suprafata de 0.25 m2 pentru o aripa, respective 0.5m2 pentru ambele aripi.
Pe baza studiului efectuat asupra caracteristicilor geometrice ale aripii UAV-ului s-a constatat ca o asezare eficienta a celulelor fotovoltaice pe suprafata aripii nu poate fi realizata decat cu celule avand dimensiunea de maxim 2cm x 1cm.
Celulele fotovoltaice au fost lipite in matrita cu ajutorul unei rasini epoxy cu transparenta ridicata. Rasina are rol de protectie a celulelor solare si de a mentine profilul aerodinamic si suprafata lucioasa, asigurand performante aerodinamice. Pe spatele acestui asamblu se lamineaza structura de rezistenta a aripii formate din 2 straturi de material compozit, cu un strat de material support la mijloc. Prin studierea fezabilitatii s-a demonstrate ca prin utilizarea acestei metode se poate obtine o economie de masa de aproximativ 300g, care va compensa masa celulelor fotovoltaice adaugate. O alta arie de interes acoperita de studii a fost selectia rasini epoxy disponibile pe piata pentru a fi evaluate din punct de vedere optic urmarind insa si stabilirea parametrilor optici in timp ai acestora. Aceste rasini trebuie sa asigure aderenta cu structurile de rezistenta.
Greutatea maxima a UAV-ului trebuie sa se mentina sub 9kg, luand in considerare greutatea suplimentara datorata celulelor si echipamentelor conexe, greutatea structurii avionului trebuie redusa cu aproximativ 1kg pentru a mentine greutatea totala similara cu cea a platformei initiale.
Pentru usurarea structurii s-a proiectat un nou mod de stratificare al materialelor composite pentru a pastra caracteristicile mecanice si a usura intreaga stuctura de rezistenta. S-au reconstruit toate elementele mecanice ( aripa, fuselaj, coif, carenaj motor, wingleti) folosind material mai subtiri si cu proprietati mecanice mai bune (fibra de carbon de inalta performanta pentru intarirea zonelor de interes). Pentru fuselaj, panourile interne din placaj au fost inlocuite cu panouri ultrausoare construite din material compozit sandwich.
Prototipul de configurat permite cresterea autonomiei de zbor cu cel putin 30 minute, cresterea depizand de conditiile meteorologice. Autonomia initiala a modelului este de 180 minute.
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
catalin.parvulescu@imt.ro
Localitatea
Voluntari
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
Parvulescu Catalin Corneliu
Nume Firmă / Universitate / Institut
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microtehnologie - IMT Bucuresti
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0749727404
Alege o temă de concurs
Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Exista 2 aspecte inovative: 1. Un microsistem incluzand senzori si electronica asociata, miniaturizat, pentru detectia in timp real a urmelor de substante explozibile in domeniul ppm si comunicarea rezultatelor pe un canal prestabilit.
2. Utilizarea unui vehicul dedicat UAV pentru survolarea la distanta f. mica de sol a zonelor considerate potential periculoase si care transporta microsistemul de detectie si comunicare.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
TFBAR senzor, technologii micronice pentru realizare microstructura de sensor, tehnici de caracterizare morfologica si testare electrica a senzorului, tehnici de functionalizare suprafata senzor (SAMs) in vederea depunerii de anticorpi.
Tehnologii de realizare a unui quadcopter.
Normativul MIL-STD-810G, Metoda: 514.6
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
Platforma descrisa se realizeaza in Romania. O parte dintre componente sunt deja testate in laborator sau in poligon.
Optimizarea, studiul de caz, aplicatia sunt in curs de dezvoltare, in functie de bugetele anumitor proiecte.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Suntem interesati in dezvoltarea ulterioara. Senzori pot fi folositi in conditii diverse (aeroporturi, spati publice, etc) .
Colaborarea in continuare cu CCSACBRNE a fost agreata si suntem in cautarea unor noi surse de finatare. Rezultatele prezentate au fost obtinute in cadrul unui proiect complex PNIII, incheiat in mai 2021 dar maturitatea tehnologica care ne va permite sa ajungem la fabricatie nu a fost inca atinsa.

Vehiculul quadcopter este de asemenea o tematica in lucru, l acare se cauta surse de finantare. Sugestiile de colaborare sau de finantare din partea institutiilor organizatoare sunt extrem de binevenite.
Titlul prototipului
Platforma aeropurtata pentru detectia explozivilor in zone greu accesibile
Descrierea prototipului *
Noile amenintari specific razboaielor asimetrice, participarea continua a membrilor fortelor armate romane la misiuni in teatre de opreatii, au stabilit ca o nevoie de maxima importanta cresterea capacitatii acestora de a identifica prezenta explozivilor in zone greu accesibile precum si in misiuni de recunoastre pentru studierea existentei EDO pe drumurile de acces din sis pre locatiile unde acestea sunt incartiruite.
IMT - Bucuresti a dezvoltat un Microsistem portabil bazat pe arii de senzori TF BAR pentru detectie multipla de substante explozibile, utilizand o arie de senzori TFBAR (thin film bulk acoustic resonator). Fiecare senzor are pe suprafata un strat de anticorpi depus printr-o tehnica de imobilizare al anticorpilor si fiecare substanta explozibila va fi detectata de un anticorp specific.
Sensorul TFBAR functioneaza la frecvente de rezonanta de 2-3 GHz ceea ce il face un candidat foarte bun pentru detectia unor cantitati de substanta de ordinul ppb.
Testarea finală a substanţelor explosive utilizand aria de senzori s-a desfăşurat la partenerul CCSACBRNE. Sensibilitatea intrinsecă a rezonatorului TFBAR şi natura specifică a imunoreacţiei dintre anticorp şi antigen, la care se adaugă o imobilizare optimizată a concentraţiilor de anticorpi şi a condiţiilor de reacţie, au condus la recunoaşterea şi determinarea substanţelor explozive TNT în soluţie şi RDX prin evaporare. Rezultatele obţinute pentru TNT, liniaritate foarte bună în domeniul 0 – 800 ppb şi pentru RDX, liniaritate bună în domeniul 0 – 6 ppb, au stat la baza testelor în vapori, particule sau în soluţie. Senzorului de TNT, expus la vapori de TNT într-o incintă la temperatura camerei de 24°C, a răspuns prin scăderea frecvenţei de rezonanţă cu 0,075 MHz într-un interval de 5 min, ceea ce constituie un avantaj în utilizarea lui în condiţii reale. Acesta este un rezultat important şi încurajator care oferă posibilitatea unei aplicări imediate
Rezultatele promitatoare obtinute pe timpul testelor efectuate cu senzorul dezvoltat ne-au determinat sa studiem mai departe posibilitatea integrarii acestuia pe un UAV.
Studiile efectuate au determinat ca cea mai buna solutie din punct de vedere tehnic este folosirea ca vector purtator al senzorului de TNT precum si a electronicii aferente a unui quadcopter, acesta putand survola solul la distante optime, 40- 50 cm, turbulentele generate de elicele acestuia favorizand radicarea eventualelor particule de TNT aflate la sol si preluarea acestora prin intermediul unei pompe de absorbtie intr-o camera de concentrare in care se afla dispus senzorul. Studiile si simularile realizate referitoare la curentii de aer dezvoltati de elicele quadcopterului au coincis cu testele efectuate in tunelul aerodinamic de catre Zach Barbeau din Oklahoma State University.
In momentul de fata studiile sunt directionate in paralel pe trei domenii in vederea realizarii unui demonstrator operational:
1) Partenerul industrial SC Tehnopro Engineering SRL dezvolta un quadcopter capabil sa asigure o autononomie de zbor de 1 ora pentru o sarcina utila (payload) de 500g
2) IMT Bucuresti continua sa dezvolte si optimizeze microsistemul electronic pentru detectia substantelor explozibile, citirea locala a concentratiilor de substante explozibile si comunicarea la distanta a rezultatelor
3) IMT Bucuresti lucreaza la fiabilizarea senzorului dezvoltat (laboratorul de fiabilitate a dezvolat procedurile de testare in conformitate cu Normativul MIL-STD-810G, Metoda: 514.6 impreuna cu CCSACBRNE (Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie) care va facilita testele necesare imbunatatirii microsistemului dezvoltat in conditii de laborator acreditat pentru lucrul cu substante explozibile.
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
bogdan.firtat@imt.ro
Localitatea
Voluntari
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
Bogdan Firtat
Nume Firmă / Universitate / Institut
Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT-Bucuresti)
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0745058914
Alege o temă de concurs
Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Caracterul de inovare al proiectului Sistem BC2A-UAS constă în deschiderea / transparența colaborării tehnice și funcționale dintre două entități economice mature, active pe domeniul de nișă al asigurării apărării și siguranței naționale și dezvoltarea punctuală, ulterior graduală a unui „Sistem de Sisteme” prin combinarea mai multor capabilități tehnice standard, care au la bază cerițe operațonale, într-o soluție îmbunătățită, disponibilă pentru testare în mediul operațional.
Soluția propusă se constituie într-o realizare concretă a unei capabilități tip C4IS(TA)R, aceasta fiind o materializare a unuia din cele 10 programe noi de înzestrare aprobate de Parlamentul ROMÂNIEI, respectiv „Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR”. Aceasta asigură optimizarea sprijinului asigurat pentru comandanți și statele majore în aplicarea cerințelor proceselor operaționale de conducere a operațiilor militare și non-militare. Sistemul realizat este deschis unor îmbunătățiri ulterioare, în funcție de nevoile operaționale identificate. Considerăm de bun augur inițiativa proiectului nostru față de alte soluții existente în piață, deoarece soluția noastră este 100% românească, la nivel de proiectare, construcție și proprietate intelectuală și este disponibilă imediat potențialilor beneficiari.
Acest tip de colaborare reprezintă atât o variantă de cooperare între MApN și una din facilitățile Industriei Naționale de Apărare, cât și o soluție de optimizare a managementului Pachetului Logistic Integrat, contribuind în mod decisiv la dezvoltarea și reziliența sistemelor militare naționale.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Sistemul prototip BC2A-UAS este format din „Sistemul de Sisteme” – soluție C2 BC2A de la Interactive Software (ISW), validată în exerciții de interoperabilitate NATO și produsul UAS mini Hirrus de la Autonomous Flight Technologies.
Sistemul BC2A este folosit pentru conducerea operațiilor / misiunilor militare și se află în dotarea MApN. Sistemul mini Hirrus este folosit pentru operații de monitorizare aeriană, achiziție de date, intelligence.
Fluxul video de la UAS este prelucrat conform specificului național și NATO STANAGs, iar integrarea și sincronizarea comenzilor de la distanță de la BC2A către UAS este realizată prin protocol agreat între ISW și AFT. Cele două companii urmăresc să implementeze funcționalități în conformitate cu cerințele naționale și NATO STANAGs pentru asigurarea interoperabilității la nivelul cerut, referitor la schimbul de date între cele două sisteme IT, aferente celor două produse militare (dacă există interes din partea beneficiarului pentru soluția propusă).
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
În prezent soluția C4I permite pregătirea și ducerea operațiilor / sacinilor aferente misiunilor militare și non-militare, conform tacticilor, tehnicilor și procedurilor (TTPs) corespunzătoare ciclului decizional de nivel tactic și operativ (OPP / MDMP). În același timp, soluția C4I permite integrarea și sincronizarea cu alte sisteme C4I similare (în funcție de nivelul de interoperabilitate) și cu alte sisteme de senzori externi (de tip opto-electronici, radare etc.) în baza standardelor militare specifice (MIP/DEM, FFI/NFFI, AdatP3, TDL). Deasemenea, soluția UAS permite survolul aerian pe timp de zi sau noapte, cu încărcături - camere video în regim de zi sau infraroșu pe timp de noapte sau alți senzori, (de exemplu de detectare poluare/CBRN). Atât sarcinile / misiunea pentru UAS, cât și datele / informațiile obținute de la acest tip de senzor, sunt furnizate prin intermediul unor TTPs și echipamente dedicate, ceea ce are impact negativ asupra operativității furnizării informațiilor în centrele cu responsabilități specifice pentru Ciclul decizional din cadrul Puctului de Comandă (PC).
Prin proiectul pilot C4I-UAS care integrează cele două produse menționale considerăm nivelul performanței sistemului combinat, ca fiind superior față de ceea ce există în prezent, prin valoarea adăugată la nivelul acurateții / conținutului / duratei de realizare COP, în special în ceea ce privește Imaginea Terestră Recunoscută (RGP – Recognized Ground Picture) asigurate pe timpul pregătirii și ducerii operațiilor / misiunii / sarcinilor militare și non-militare, respectiv a cunoașterii / înțelegerii situației tactice (SA – Situation Awareness) din AoR/AoI, prin date / informație actualizată în timp real, la nivelul centrului / centrelor PC.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Intențiile de dezvoltare viitoare sunt:
a) Standardizarea pe baza cerințelor naționale și a NATO STANAGs -urilor cu privire la comenzile și răspunsurile pentru întrebuințarea încărcăturii componentei aeriene a UAS -ului, în afara fluxului video care este deja implementat conform cerințelor cu specific național și NATO STANAGs (4586);
b) Integrarea și sincronizarea datelor / informațiilor (imagini, grafic și text) și pentru alte categorii de senzori dispuși pe platforme cu (fără) pilot aeriene / terestre (de exemplu: pentru detectarea CBRN);
c) Implementarea în produsul C4IS(TA)R a standardului Battle Management Language (BML). În acest sens, considerăm faptul că acest sistem (UAS) poate fi dezvoltat, în sensul că poate spriji personalul cu atribuții în domeniu din cadrul PC prin livrarea mai multor informații referitor, atât în ceea ce privește propriile elemente de interes din AoR / AoI, cât și referitor la țintele detectate pentru completarea listelor aferente, conform cerințelor funcționalităților de luptă „Intelligence”, „Mission Command” și „Fires – Fire Support”.

În același timp, este utilă o mai mare implicare a insituțiilor organizatoare a evenimentului PatriotFest (MApN), din punct de vedere operațional, financiar și din punct de vedere al procesului de cercetare-dezvoltare - validare a sistemelor realizate/în dezvoltare, pentru clarificarea TTPs standard de lucru între sistemul C4I și sistemele externe (senzori) de luptă (conform cerințelor Funcțiilor Lupte), incluzând și UAS.
File Upload
Titlul prototipului
Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)
Descrierea prototipului *
https://youtu.be/iGHbHn2lYog

Prototipul BC2A-UAS este un “Sistem de Sisteme” validate în exerciții de interoperabilitate NATO, compus dintr-o soluție de comandă, computer, control și comunicații (BC2A) de nivel tractic-operativ și un ISR de tip UAS (Hirrus). Acesta este destinat pentru pregătirea și executarea unor sarcini / misiuni / operații ISR aeriană, aferente întregului spectru de operații militare și non-militare.
Prototipul BC2A-UAS asigură dezvoltarea conceptului C2 integrat cu capabilități specifice ISR, prin creșterea nivelului de acuratețe a informațiilor, reducerea duratei de acces la acestea și creșterea capabilității de obținere a unei Imagini Operaționale Atotcuprinzătoare (Comprehensive Operational Picture – COP) pe timpul conducerii (planificare, pregătire, ducere și evaluare) operațiilor / misiunilor militare / non-militare, aferente asigurării apărării și siguranței naționale, respectiv pe timpul operațiilor NATO / multinaționale / multidimensionale / de coaliție.
Sistemul BC2A-UAS asigură creșterea nivelului de analiză , judecată, cunoaștere și înțelegere a mediului operațional în timp real, într-un context colaborativ de lucru al echipelor blue-team / read-team. Soluția informatică integrează și sincronizează în conceptul operațional C4I o structură de senzori externi (UAS) și va fi extinsă prin armonizarea acestor capabilități conform specificului național și standardele NATO (STANAGs).
În mod implicit, sistemul BC2A va afișa un set de imagini necesare pentru elaborarea de analize, estimări și judecăți necesare cunoașterii și înțelegerii situației din spațiul de luptă aferent zonei de responsabilitate / interes (AoR / AoI) stabiliote / ordonate. În cadrul prototipului, produsul extins BC2A (Sistem de tip C4I) va afișa stream video de la UAS (sistem ISR), aferent unei unități (UAS) dispuse pe un strat grafic, care conține harta cu AoR/AoI (într-una din proiecțiile standard NATO).
Capabilitățile ce pot fi evaluate în prototip sunt următoarele comenzi asupra sistemului UAS din interfața grafică C2:
1. de deplasare a UAS –ului deasupra unei zone stabilite prin coordonate GPS (se va efectua zbor circular deasupra zonei cu centrul pe punctul selectat (camera video rămâne orientată pe unghiurile curente);
2. acțiuni payload cameră: zoom in/out, deplasare unghi cameră sus/jos/stânga/dreapta;
3. acțiuni UAS & payload cameră (operațiune compusă) (după ce se selectează / stabilizează camera asupra unui element / ținte selectabilă aerian, prin acțiune manuală): menține orientarea camerei pe actualul punct / frame vizual, oricare ar fi traiectoria ulterioară a UAS -ului în zbor;
Sistemul prototip BC2A-UAS funcționează inclusiv în rețele radio militare, cu posibilitatea de afolosi actuala infrastructură a sistemului de comunicații și informații (CIS) a beneficiarilor. Sistemul prototip propus, prin capabilitățile prezente se încadrează la nivelul 3 de maturitate (Level 3) (Level of Interoperability - LOI) în cadrul conceptulului mai larg de echipă om-sistem (Manned-Unmanned Teaming – MUM-T) sau soldatul viitorului.
Am nevoie de condiții speciale pentru a prezenta și testa prototipul meu (Ex.: zonă în aer liber, condiții specifice de siguranță etc)
Descrie condițiile speciale
zona in aer liber, plan de zbor
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
mihai.palade@interactive.com.ro
Localitatea
Bucuresti
Țara
ROMANIA
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
PALADE Mihai
Nume Firmă / Universitate / Institut
Interactive Software SRL
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0730012098
Alege o temă de concurs
Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Caracterul de inovare al proiectului Sistem BC2A-UAS constă în deschiderea / transparența colaborării tehnice și funcționale dintre două entități economice mature, active pe domeniul de nișă al asigurării apărării și siguranței naționale și dezvoltarea punctuală, ulterior graduală a unui „Sistem de Sisteme” prin combinarea mai multor capabilități tehnice standard, care au la bază cerițe operațonale, într-o soluție îmbunătățită, disponibilă pentru testare în mediul operațional.
Soluția propusă se constituie într-o realizare concretă a unei capabilități tip C4IS(TA)R, aceasta fiind o materializare a unuia din cele 10 programe noi de înzestrare aprobate de Parlamentul ROMÂNIEI, respectiv „Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR”. Aceasta asigură optimizarea sprijinului asigurat pentru comandanți și statele majore în aplicarea cerințelor proceselor operaționale de conducere a operațiilor militare și non-militare. Sistemul realizat este deschis unor îmbunătățiri ulterioare, în funcție de nevoile operaționale identificate. Considerăm de bun augur inițiativa proiectului nostru față de alte soluții existente în piață, deoarece soluția noastră este 100% românească, la nivel de proiectare, construcție și proprietate intelectuală și este disponibilă imediat potențialilor beneficiari.
Acest tip de colaborare reprezintă atât o variantă de cooperare între MApN și una din facilitățile Industriei Naționale de Apărare, cât și o soluție de optimizare a managementului Pachetului Logistic Integrat, contribuind în mod decisiv la dezvoltarea și reziliența sistemelor militare naționale.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Sistemul prototip BC2A-UAS este format din „Sistemul de Sisteme” – soluție C2 BC2A de la Interactive Software (ISW), validată în exerciții de interoperabilitate NATO și produsul UAS mini Hirrus de la Autonomous Flight Technologies.
Sistemul BC2A este folosit pentru conducerea operațiilor / misiunilor militare și se află în dotarea MApN. Sistemul mini Hirrus este folosit pentru operații de monitorizare aeriană, achiziție de date, intelligence.
Fluxul video de la UAS este prelucrat conform specificului național și NATO STANAGs, iar integrarea și sincronizarea comenzilor de la distanță de la BC2A către UAS este realizată prin protocol agreat între ISW și AFT. Cele două companii urmăresc să implementeze funcționalități în conformitate cu cerințele naționale și NATO STANAGs pentru asigurarea interoperabilității la nivelul cerut, referitor la schimbul de date între cele două sisteme IT, aferente celor două produse militare (dacă există interes din partea beneficiarului pentru soluția propusă).
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
În prezent soluția C4I permite pregătirea și ducerea operațiilor / sacinilor aferente misiunilor militare și non-militare, conform tacticilor, tehnicilor și procedurilor (TTPs) corespunzătoare ciclului decizional de nivel tactic și operativ (OPP / MDMP). În același timp, soluția C4I permite integrarea și sincronizarea cu alte sisteme C4I similare (în funcție de nivelul de interoperabilitate) și cu alte sisteme de senzori externi (de tip opto-electronici, radare etc.) în baza standardelor militare specifice (MIP/DEM, FFI/NFFI, AdatP3, TDL). Deasemenea, soluția UAS permite survolul aerian pe timp de zi sau noapte, cu încărcături - camere video în regim de zi sau infraroșu pe timp de noapte sau alți senzori, (de exemplu de detectare poluare/CBRN). Atât sarcinile / misiunea pentru UAS, cât și datele / informațiile obținute de la acest tip de senzor, sunt furnizate prin intermediul unor TTPs și echipamente dedicate, ceea ce are impact negativ asupra operativității furnizării informațiilor în centrele cu responsabilități specifice pentru Ciclul decizional din cadrul Puctului de Comandă (PC).
Prin proiectul pilot C4I-UAS care integrează cele două produse menționale considerăm nivelul performanței sistemului combinat, ca fiind superior față de ceea ce există în prezent, prin valoarea adăugată la nivelul acurateții / conținutului / duratei de realizare COP, în special în ceea ce privește Imaginea Terestră Recunoscută (RGP – Recognized Ground Picture) asigurate pe timpul pregătirii și ducerii operațiilor / misiunii / sarcinilor militare și non-militare, respectiv a cunoașterii / înțelegerii situației tactice (SA – Situation Awareness) din AoR/AoI, prin date / informație actualizată în timp real, la nivelul centrului / centrelor PC.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Intențiile de dezvoltare viitoare sunt:
a) Standardizarea pe baza cerințelor naționale și a NATO STANAGs -urilor cu privire la comenzile și răspunsurile pentru întrebuințarea încărcăturii componentei aeriene a UAS -ului, în afara fluxului video care este deja implementat conform cerințelor cu specific național și NATO STANAGs (4586);
b) Integrarea și sincronizarea datelor / informațiilor (imagini, grafic și text) și pentru alte categorii de senzori dispuși pe platforme cu (fără) pilot aeriene / terestre (de exemplu: pentru detectarea CBRN);
c) Implementarea în produsul C4IS(TA)R a standardului Battle Management Language (BML). În acest sens, considerăm faptul că acest sistem (UAS) poate fi dezvoltat, în sensul că poate spriji personalul cu atribuții în domeniu din cadrul PC prin livrarea mai multor informații referitor, atât în ceea ce privește propriile elemente de interes din AoR / AoI, cât și referitor la țintele detectate pentru completarea listelor aferente, conform cerințelor funcționalităților de luptă „Intelligence”, „Mission Command” și „Fires – Fire Support”.

În același timp, este utilă o mai mare implicare a insituțiilor organizatoare a evenimentului PatriotFest (MApN), din punct de vedere operațional, financiar și din punct de vedere al procesului de cercetare-dezvoltare - validare a sistemelor realizate/în dezvoltare, pentru clarificarea TTPs standard de lucru între sistemul C4I și sistemele externe (senzori) de luptă (conform cerințelor Funcțiilor Lupte), incluzând și UAS.
Titlul prototipului
Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)
Descrierea prototipului *
Prototipul BC2A-UAS este un “Sistem de Sisteme” validate în exerciții de interoperabilitate NATO, compus dintr-o soluție de comandă, computer, control și comunicații (BC2A) de nivel tractic-operativ și un ISR de tip UAS (Hirrus). Acesta este destinat pentru pregătirea și executarea unor sarcini / misiuni / operații ISR aeriană, aferente întregului spectru de operații militare și non-militare.
Prototipul BC2A-UAS asigură dezvoltarea conceptului C2 integrat cu capabilități specifice ISR, prin creșterea nivelului de acuratețe a informațiilor, reducerea duratei de acces la acestea și creșterea capabilității de obținere a unei Imagini Operaționale Atotcuprinzătoare (Comprehensive Operational Picture – COP) pe timpul conducerii (planificare, pregătire, ducere și evaluare) operațiilor / misiunilor militare / non-militare, aferente asigurării apărării și siguranței naționale, respectiv pe timpul operațiilor NATO / multinaționale / multidimensionale / de coaliție.
Sistemul BC2A-UAS asigură creșterea nivelului de analiză , judecată, cunoaștere și înțelegere a mediului operațional în timp real, într-un context colaborativ de lucru al echipelor blue-team / read-team. Soluția informatică integrează și sincronizează în conceptul operațional C4I o structură de senzori externi (UAS) și va fi extinsă prin armonizarea acestor capabilități conform specificului național și standardele NATO (STANAGs).
În mod implicit, sistemul BC2A va afișa un set de imagini necesare pentru elaborarea de analize, estimări și judecăți necesare cunoașterii și înțelegerii situației din spațiul de luptă aferent zonei de responsabilitate / interes (AoR / AoI) stabiliote / ordonate. În cadrul prototipului, produsul extins BC2A (Sistem de tip C4I) va afișa stream video de la UAS (sistem ISR), aferent unei unități (UAS) dispuse pe un strat grafic, care conține harta cu AoR/AoI (într-una din proiecțiile standard NATO).
Capabilitățile ce pot fi evaluate în prototip sunt următoarele comenzi asupra sistemului UAS din interfața grafică C2:
1. de deplasare a UAS –ului deasupra unei zone stabilite prin coordonate GPS (se va efectua zbor circular deasupra zonei cu centrul pe punctul selectat (camera video rămâne orientată pe unghiurile curente);
2. acțiuni payload cameră: zoom in/out, deplasare unghi cameră sus/jos/stânga/dreapta;
3. acțiuni UAS & payload cameră (operațiune compusă) (după ce se selectează / stabilizează camera asupra unui element / ținte selectabilă aerian, prin acțiune manuală): menține orientarea camerei pe actualul punct / frame vizual, oricare ar fi traiectoria ulterioară a UAS -ului în zbor;
Sistemul prototip BC2A-UAS funcționează inclusiv în rețele radio militare, cu posibilitatea de afolosi actuala infrastructură a sistemului de comunicații și informații (CIS) a beneficiarilor. Sistemul prototip propus, prin capabilitățile prezente se încadrează la nivelul 3 de maturitate (Level 3) (Level of Interoperability - LOI) în cadrul conceptulului mai larg de echipă om-sistem (Manned-Unmanned Teaming – MUM-T) sau soldatul viitorului.
Am nevoie de condiții speciale pentru a prezenta și testa prototipul meu (Ex.: zonă în aer liber, condiții specifice de siguranță etc)
Descrie condițiile speciale
zonă în aer liber, condiții de zbor, plan de zbor
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
mihai.palade@interactive.com.ro
Localitatea
Bucuresti
Țara
ROMANIA
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
PALADE Mihai
Nume Firmă / Universitate / Institut
Interactive Software SRL
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0730012098
Alege o temă de concurs
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Prin utilizarea a 144 de biți se obține o criptare superioară și mai puternică decât în cazul standardelor AES128 sau AES256, acestea fiind implementate în multe microcontrolere având modul hardware de criptare. Puterea superioară de criptare a sistemului prezentat constă în asimetria acestuia cât și cel mai important prin generarea perechilor de criptare în timp real adică pentru fiecare transmisie se folosește altă pereche de chei. Cheile odată folosite nu se mai repetă niciodată deoarece sunt generate aleator.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Au fost utilizate urmatoarele platforme software:
- National Instruments LabView 2015, pentru realizarea programului de generare a cheilor de criptare in timp real
- Microchip MPLAB X pentru conceperea programelor in limbaj C pentru compresia datelor respectiv criptare-decriptare.
- ISIS CAD designer pentru proiectarea schemelor electronice.
- ARES (Advanced Routing and Editing Software) pentru proiectarea cablajelor imprimate PCB.
- Au fost utilizate transceivere radio in tehnologie Lo-Ra model GAMMA-868, fabricate de catre firma RFSolutions UK.
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
Prin existenta unui laborator de microunde avand dotarile necesare, INCDTIM Cluj-Napoca este capabila in prezent sa asigure toate conditiile necesare evaluarii proiectului.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Proiectul se va continua avand ca si obiectiv cresterea capabilitatii de comunicare. Astfel se are in vedere utilizarea unor microcontrolere cu putere de procesare peste 100 MIPS. De asemenea se are in vedere realizarea testelor de distanta acoperita la nivel terestru cat si aerian pe drona.
File Upload
Titlul prototipului
Sistem de criptare asimetrica tip RSA pentru comunicatia cu drone in domeniul long range
Descrierea prototipului *
Scopul lucrării a fost demonstarea capabilității de integrare a algoritmului RSA la nivel de microcontroler având ca și aplicație un sistem de comunicație radio criptată. Comunicația concepută și testată utilizând două transceivere în tehnologie Lo-Ra GAMMA-868, produse de către firma RFSolutions. Lucrarea nu urmărește o analiză a vulnerabilităților date de canalul de transmisie a datelor. In cazul unui microsistem de tip custom, evaluarea corectă a comportamentului pentru un algoritm de criptare-decriptare trebuie făcută prin utilizarea unui algoritm de complexitate medie spre mare. Criptarea unui mesaj având o lungime dată se realizează rapid, în schimb decriptarea este un proces de durată, astfel că se impun o serie de optimizări la nivelul numărului de biți folosiți pentru cheile de criptare precum și a algoritmului folosit. Sistemele proiectate și prezentate, folosesc algoritmul RSA ( Ron Rivest, Adi Shamir și Leonard Adleman) care este peste complexitatea matematică a metodelor de criptare din familia AES (Advanced Encryption Standard) sau DES (Data Encryption Standard).
Sistemul are în componență trei părți fundamentale. Păstrarea caracterului de cvasi comunicație în timp real, a impus introducerea unui calculator PC pentru generarea cheilor de criptare, deoarece procesul de generare a cheilor de criptare necesită un timp mai lung decât decriptarea în sine. Se cunoaște componenta de latență caracteristică comunicației de tip Lo-Ra, astfel că intervalul cel mai rapid posibil pentru comunicație este în zona de 1 secundă/mesaj. Latența de procesare a datelor în sistemul Lo-Ra este în domeniul 60 ms și 1.02 secunde/mesaj. Aceasta este dată de tipul de modulație spread spectrum unde factorul de împrăștiere este standardizat și programabil în domeniul 6÷12. Desigur că un factor ridicat înbunătățește semnificativ sensibilitatea unităților radio, dar în același timp contribuie la creșterea intervalului de timp dintre transmisii. Avantajul major pentru utilizarea tehnologiei radio de tip Lo-Ra constă în consumul redus de energie dar în același timp acoperirea unor distanțe apreciabile pentru transmiterea unor informații critice dar care au o variabilitate temporală scăzută. Deoarece se efectuează recepția semnalului sub nivelul de zgomot, testele au arătat faptul că se pot acoperi distanțe de până la 16 Km, asta în condiții de comunicație terestră. În cazul comunicației aeriene distanța crește semnificativ. Sistemele hardware realizate sunt prezentate in cateva figuri inserate in documentul atasat.
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
stefan.gergely@itim-cj.ro
Localitatea
Cluj-Napoca
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
Dr.ing. Stefan Gergely
Nume Firmă / Universitate / Institut
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0744510565
Alege o temă de concurs
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Prototipul propus permite istalarea in orice locatia, avand un sistem de calcul adaptiv pentru vitezele de rotatie ale motoarelor, astfel incat sa fie posibila orientarea suprafetei lentilelor Fresnel perpendicular pe radiatia solara incidenta ep parcursul oricarei zile calendaristice.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Proiectare ansamblu mecanic pe doua axe pentru orientarea lentilelor Fresnel.
Sistem automat de calcul al vitezelor de rotatie corespunzator pozitiei geografice si a fiecarei zile calendaristice.
Controlul automat sincron al motoarelor de curent continuu folosind controlere de tip PID (proportional/integrative/derivative).
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
Precizia sistemului de pozitionare si urmarire este demonstrata prin mentinerea radiatiei solare incidente perpendiculare pe suprafata lentilelor Fresnel astfel incat, in punctul focal al lentilelor aflat la 1.2 m in spatele suprafetei plane temperatura concentrata masurata este de 1200 de grade pe parcursul unei zile.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Principalele intentii de dezvoltare ulterioara sunt acelea de proiecta un concentrator solar cu un numar cat mai mare de lentile Fresnel, pentru a creste energia solara concentrata si de a utiliza un motor stirling de putere mai mare ca generator de energie electrica.
File Upload
Titlul prototipului
Sistem autonom de pozitionare si urmarire solara
Descrierea prototipului *
Prototipul propus permite pozitionarea unei suprafete plane ce include lentile Fresnel perpendicular pe radiatia solara incidenta, tinand cont de coordonatele GPS ale locatie la care protitipul se doreste a fi instalat. Folosind o pereche de motoare DC si un controler specific, aceasta suprafata este orientata pe intreg parcursul unei zile astfel incat radiatia solara incidenta sa se mentina normala la suprafata lentilelor. Utilitatea acestui motor de urmarire solara este demonstrata prin poitionarea in centrul focal al lentilelor Fresnel a unui motor stirling, acesta din urma functionand si producand energie electrica de la radiatia solara concentrata.
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
bogdan.belean@itim-cj.ro
Localitatea
Cluj-Napoca
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
Belean Ioan Bogdan
Nume Firmă / Universitate / Institut
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentruTehnologii Izotopice si Moleculare
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0740029957
Alege o temă de concurs
Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Caracterul de inovare al proiectului Sistem BC2A-UAS constă în deschiderea / transparența colaborării tehnice și funcționale dintre două entități economice mature, active pe domeniul de nișă al asigurării apărării și siguranței naționale și dezvoltarea punctuală, ulterior graduală a unui „Sistem de Sisteme” prin combinarea mai multor capabilități tehnice standard, care au la bază cerițe operațonale, într-o soluție îmbunătățită, disponibilă pentru testare în mediul operațional.
Soluția propusă se constituie într-o realizare concretă a unei capabilități tip C4IS(TA)R, aceasta fiind o materializare a unuia din cele 10 programe noi de înzestrare aprobate de Parlamentul ROMÂNIEI, respectiv „Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR”. Aceasta asigură optimizarea sprijinului asigurat pentru comandanți și statele majore în aplicarea cerințelor proceselor operaționale de conducere a operațiilor militare și non-militare. Sistemul realizat este deschis unor îmbunătățiri ulterioare, în funcție de nevoile operaționale identificate. Considerăm de bun augur inițiativa proiectului nostru față de alte soluții existente în piață, deoarece soluția noastră este 100% românească, la nivel de proiectare, construcție și proprietate intelectuală și este disponibilă imediat potențialilor beneficiari.
Acest tip de colaborare reprezintă atât o variantă de cooperare între MApN și una din facilitățile Industriei Naționale de Apărare, cât și o soluție de optimizare a managementului Pachetului Logistic Integrat, contribuind în mod decisiv la dezvoltarea și reziliența sistemelor militare naționale.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Sistemul prototip BC2A-UAS este format din „Sistemul de Sisteme” – soluție C2 BC2A de la Interactive Software (ISW), validată în exerciții de interoperabilitate NATO și produsul UAS mini Hirrus de la Autonomous Flight Technologies.
Sistemul BC2A este folosit pentru conducerea operațiilor / misiunilor militare și se află în dotarea MApN. Sistemul mini Hirrus este folosit pentru operații de monitorizare aeriană, achiziție de date, intelligence.
Fluxul video de la UAS este prelucrat conform specificului național și NATO STANAGs, iar integrarea și sincronizarea comenzilor de la distanță de la BC2A către UAS este realizată prin protocol agreat între ISW și AFT. Cele două companii urmăresc să implementeze funcționalități în conformitate cu cerințele naționale și NATO STANAGs pentru asigurarea interoperabilității la nivelul cerut, referitor la schimbul de date între cele două sisteme IT, aferente celor două produse militare (dacă există interes din partea beneficiarului pentru soluția propusă).
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
În prezent soluția C4I permite pregătirea și ducerea operațiilor / sacinilor aferente misiunilor militare și non-militare, conform tacticilor, tehnicilor și procedurilor (TTPs) corespunzătoare ciclului decizional de nivel tactic și operativ (OPP / MDMP). În același timp, soluția C4I permite integrarea și sincronizarea cu alte sisteme C4I similare (în funcție de nivelul de interoperabilitate) și cu alte sisteme de senzori externi (de tip opto-electronici, radare etc.) în baza standardelor militare specifice (MIP/DEM, FFI/NFFI, AdatP3, TDL). Deasemenea, soluția UAS permite survolul aerian pe timp de zi sau noapte, cu încărcături - camere video în regim de zi sau infraroșu pe timp de noapte sau alți senzori, (de exemplu de detectare poluare/CBRN). Atât sarcinile / misiunea pentru UAS, cât și datele / informațiile obținute de la acest tip de senzor, sunt furnizate prin intermediul unor TTPs și echipamente dedicate, ceea ce are impact negativ asupra operativității furnizării informațiilor în centrele cu responsabilități specifice pentru Ciclul decizional din cadrul Puctului de Comandă (PC).
Prin proiectul pilot C4I-UAS care integrează cele două produse menționale considerăm nivelul performanței sistemului combinat, ca fiind superior față de ceea ce există în prezent, prin valoarea adăugată la nivelul acurateții / conținutului / duratei de realizare COP, în special în ceea ce privește Imaginea Terestră Recunoscută (RGP – Recognized Ground Picture) asigurate pe timpul pregătirii și ducerii operațiilor / misiunii / sarcinilor militare și non-militare, respectiv a cunoașterii / înțelegerii situației tactice (SA – Situation Awareness) din AoR/AoI, prin date / informație actualizată în timp real, la nivelul centrului / centrelor PC.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Intențiile de dezvoltare viitoare sunt:
a) Standardizarea pe baza cerințelor naționale și a NATO STANAGs -urilor cu privire la comenzile și răspunsurile pentru întrebuințarea încărcăturii componentei aeriene a UAS -ului, în afara fluxului video care este deja implementat conform cerințelor cu specific național și NATO STANAGs (4586);
b) Integrarea și sincronizarea datelor / informațiilor (imagini, grafic și text) și pentru alte categorii de senzori dispuși pe platforme cu (fără) pilot aeriene / terestre (de exemplu: pentru detectarea CBRN);
c) Implementarea în produsul C4IS(TA)R a standardului Battle Management Language (BML). În acest sens, considerăm faptul că acest sistem (UAS) poate fi dezvoltat, în sensul că poate spriji personalul cu atribuții în domeniu din cadrul PC prin livrarea mai multor informații referitor, atât în ceea ce privește propriile elemente de interes din AoR / AoI, cât și referitor la țintele detectate pentru completarea listelor aferente, conform cerințelor funcționalităților de luptă „Intelligence”, „Mission Command” și „Fires – Fire Support”.

În același timp, este utilă o mai mare implicare a insituțiilor organizatoare a evenimentului PatriotFest (MApN), din punct de vedere operațional, financiar și din punct de vedere al procesului de cercetare-dezvoltare - validare a sistemelor realizate/în dezvoltare, pentru clarificarea TTPs standard de lucru între sistemul C4I și sistemele externe (senzori) de luptă (conform cerințelor Funcțiilor Lupte), incluzând și UAS.
Titlul prototipului
Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)
Descrierea prototipului *
Prototipul BC2A-UAS este un “Sistem de Sisteme” validate în exerciții de interoperabilitate NATO, compus dintr-o soluție de comandă, computer, control și comunicații (BC2A) de nivel tractic-operativ și un ISR de tip UAS (Hirrus). Acesta este destinat pentru pregătirea și executarea unor sarcini / misiuni / operații ISR aeriană, aferente întregului spectru de operații militare și non-militare.
Prototipul BC2A-UAS asigură dezvoltarea conceptului C2 integrat cu capabilități specifice ISR, prin creșterea nivelului de acuratețe a informațiilor, reducerea duratei de acces la acestea și creșterea capabilității de obținere a unei Imagini Operaționale Atotcuprinzătoare (Comprehensive Operational Picture – COP) pe timpul conducerii (planificare, pregătire, ducere și evaluare) operațiilor / misiunilor militare / non-militare, aferente asigurării apărării și siguranței naționale, respectiv pe timpul operațiilor NATO / multinaționale / multidimensionale / de coaliție.
Sistemul BC2A-UAS asigură creșterea nivelului de analiză , judecată, cunoaștere și înțelegere a mediului operațional în timp real, într-un context colaborativ de lucru al echipelor blue-team / read-team. Soluția informatică integrează și sincronizează în conceptul operațional C4I o structură de senzori externi (UAS) și va fi extinsă prin armonizarea acestor capabilități conform specificului național și standardele NATO (STANAGs).
În mod implicit, sistemul BC2A va afișa un set de imagini necesare pentru elaborarea de analize, estimări și judecăți necesare cunoașterii și înțelegerii situației din spațiul de luptă aferent zonei de responsabilitate / interes (AoR / AoI) stabiliote / ordonate. În cadrul prototipului, produsul extins BC2A (Sistem de tip C4I) va afișa stream video de la UAS (sistem ISR), aferent unei unități (UAS) dispuse pe un strat grafic, care conține harta cu AoR/AoI (într-una din proiecțiile standard NATO).
Capabilitățile ce pot fi evaluate în prototip sunt următoarele comenzi asupra sistemului UAS din interfața grafică C2:
1. de deplasare a UAS –ului deasupra unei zone stabilite prin coordonate GPS (se va efectua zbor circular deasupra zonei cu centrul pe punctul selectat (camera video rămâne orientată pe unghiurile curente);
2. acțiuni payload cameră: zoom in/out, deplasare unghi cameră sus/jos/stânga/dreapta;
3. acțiuni UAS & payload cameră (operațiune compusă) (după ce se selectează / stabilizează camera asupra unui element / ținte selectabilă aerian, prin acțiune manuală): menține orientarea camerei pe actualul punct / frame vizual, oricare ar fi traiectoria ulterioară a UAS -ului în zbor;
Sistemul prototip BC2A-UAS funcționează inclusiv în rețele radio militare, cu posibilitatea de afolosi actuala infrastructură a sistemului de comunicații și informații (CIS) a beneficiarilor. Sistemul prototip propus, prin capabilitățile prezente se încadrează la nivelul 3 de maturitate (Level 3) (Level of Interoperability - LOI) în cadrul conceptulului mai larg de echipă om-sistem (Manned-Unmanned Teaming – MUM-T) sau soldatul viitorului.
Am nevoie de condiții speciale pentru a prezenta și testa prototipul meu (Ex.: zonă în aer liber, condiții specifice de siguranță etc)
Descrie condițiile speciale
zonă în aer liber, zbor aprobat, comunicații
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
mihai.palade@interactive.com.ro
Localitatea
Bucuresti
Țara
ROMANIA
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
PALADE Mihai
Nume Firmă / Universitate / Institut
Interactive Software SRL
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0730012098
Alege o temă de concurs
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Caracterul de inovare al proiectului Sistem BC2A-UAS constă în deschiderea / transparența colaborării tehnice și funcționale dintre două entități economice mature, active pe domeniul de nișă al asigurării apărării și siguranței naționale și dezvoltarea punctuală, ulterior graduală a unui „Sistem de Sisteme” prin combinarea mai multor capabilități tehnice standard, care au la bază cerițe operațonale, într-o soluție îmbunătățită, disponibilă pentru testare în mediul operațional.
Soluția propusă se constituie într-o realizare concretă a unei capabilități tip C4IS(TA)R, aceasta fiind o materializare a unuia din cele 10 programe noi de înzestrare aprobate de Parlamentul ROMÂNIEI, respectiv „Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR”. Aceasta asigură optimizarea sprijinului asigurat pentru comandanți și statele majore în aplicarea cerințelor proceselor operaționale de conducere a operațiilor militare și non-militare. Sistemul realizat este deschis unor îmbunătățiri ulterioare, în funcție de nevoile operaționale identificate. Considerăm de bun augur inițiativa proiectului nostru față de alte soluții existente în piață, deoarece soluția noastră este 100% românească, la nivel de proiectare, construcție și proprietate intelectuală și este disponibilă imediat potențialilor beneficiari.
Acest tip de colaborare reprezintă atât o variantă de cooperare între MApN și una din facilitățile Industriei Naționale de Apărare, cât și o soluție de optimizare a managementului Pachetului Logistic Integrat, contribuind în mod decisiv la dezvoltarea și reziliența sistemelor militare naționale.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Sistemul prototip BC2A-UAS este format din „Sistemul de Sisteme” – soluție C2 BC2A de la Interactive Software (ISW), validată în exerciții de interoperabilitate NATO și produsul UAS mini Hirrus de la Autonomous Flight Technologies.
Sistemul BC2A este folosit pentru conducerea operațiilor / misiunilor militare și se află în dotarea MApN. Sistemul mini Hirrus este folosit pentru operații de monitorizare aeriană, achiziție de date, intelligence.
Fluxul video de la UAS este prelucrat conform specificului național și NATO STANAGs, iar integrarea și sincronizarea comenzilor de la distanță de la BC2A către UAS este realizată prin protocol agreat între ISW și AFT. Cele două companii urmăresc să implementeze funcționalități în conformitate cu cerințele naționale și NATO STANAGs pentru asigurarea interoperabilității la nivelul cerut, referitor la schimbul de date între cele două sisteme IT, aferente celor două produse militare (dacă există interes din partea beneficiarului pentru soluția propusă).
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
În prezent soluția C4I permite pregătirea și ducerea operațiilor / sacinilor aferente misiunilor militare și non-militare, conform tacticilor, tehnicilor și procedurilor (TTPs) corespunzătoare ciclului decizional de nivel tactic și operativ (OPP / MDMP). În același timp, soluția C4I permite integrarea și sincronizarea cu alte sisteme C4I similare (în funcție de nivelul de interoperabilitate) și cu alte sisteme de senzori externi (de tip opto-electronici, radare etc.) în baza standardelor militare specifice (MIP/DEM, FFI/NFFI, AdatP3, TDL). Deasemenea, soluția UAS permite survolul aerian pe timp de zi sau noapte, cu încărcături - camere video în regim de zi sau infraroșu pe timp de noapte sau alți senzori, (de exemplu de detectare poluare/CBRN). Atât sarcinile / misiunea pentru UAS, cât și datele / informațiile obținute de la acest tip de senzor, sunt furnizate prin intermediul unor TTPs și echipamente dedicate, ceea ce are impact negativ asupra operativității furnizării informațiilor în centrele cu responsabilități specifice pentru Ciclul decizional din cadrul Puctului de Comandă (PC).
Prin proiectul pilot C4I-UAS care integrează cele două produse menționale considerăm nivelul performanței sistemului combinat, ca fiind superior față de ceea ce există în prezent, prin valoarea adăugată la nivelul acurateții / conținutului / duratei de realizare COP, în special în ceea ce privește Imaginea Terestră Recunoscută (RGP – Recognized Ground Picture) asigurate pe timpul pregătirii și ducerii operațiilor / misiunii / sarcinilor militare și non-militare, respectiv a cunoașterii / înțelegerii situației tactice (SA – Situation Awareness) din AoR/AoI, prin date / informație actualizată în timp real, la nivelul centrului / centrelor PC.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Intențiile de dezvoltare viitoare sunt:
a) Standardizarea pe baza cerințelor naționale și a NATO STANAGs -urilor cu privire la comenzile și răspunsurile pentru întrebuințarea încărcăturii componentei aeriene a UAS -ului, în afara fluxului video care este deja implementat conform cerințelor cu specific național și NATO STANAGs (4586);
b) Integrarea și sincronizarea datelor / informațiilor (imagini, grafic și text) și pentru alte categorii de senzori dispuși pe platforme cu (fără) pilot aeriene / terestre (de exemplu: pentru detectarea CBRN);
c) Implementarea în produsul C4IS(TA)R a standardului Battle Management Language (BML). În acest sens, considerăm faptul că acest sistem (UAS) poate fi dezvoltat, în sensul că poate spriji personalul cu atribuții în domeniu din cadrul PC prin livrarea mai multor informații referitor, atât în ceea ce privește propriile elemente de interes din AoR / AoI, cât și referitor la țintele detectate pentru completarea listelor aferente, conform cerințelor funcționalităților de luptă „Intelligence”, „Mission Command” și „Fires – Fire Support”.

În același timp, este utilă o mai mare implicare a insituțiilor organizatoare a evenimentului PatriotFest (MApN), din punct de vedere operațional, financiar și din punct de vedere al procesului de cercetare-dezvoltare - validare a sistemelor realizate/în dezvoltare, pentru clarificarea TTPs standard de lucru între sistemul C4I și sistemele externe (senzori) de luptă (conform cerințelor Funcțiilor Lupte), incluzând și UAS.
File Upload
Titlul prototipului
Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)
Descrierea prototipului *
Prototipul BC2A-UAS este un “Sistem de Sisteme” validate în exerciții de interoperabilitate NATO, compus dintr-o soluție de comandă, computer, control și comunicații (BC2A) de nivel tractic-operativ și un ISR de tip UAS (Hirrus). Acesta este destinat pentru pregătirea și executarea unor sarcini / misiuni / operații ISR aeriană, aferente întregului spectru de operații militare și non-militare.
Prototipul BC2A-UAS asigură dezvoltarea conceptului C2 integrat cu capabilități specifice ISR, prin creșterea nivelului de acuratețe a informațiilor, reducerea duratei de acces la acestea și creșterea capabilității de obținere a unei Imagini Operaționale Atotcuprinzătoare (Comprehensive Operational Picture – COP) pe timpul conducerii (planificare, pregătire, ducere și evaluare) operațiilor / misiunilor militare / non-militare, aferente asigurării apărării și siguranței naționale, respectiv pe timpul operațiilor NATO / multinaționale / multidimensionale / de coaliție.
Sistemul BC2A-UAS asigură creșterea nivelului de analiză , judecată, cunoaștere și înțelegere a mediului operațional în timp real, într-un context colaborativ de lucru al echipelor blue-team / read-team. Soluția informatică integrează și sincronizează în conceptul operațional C4I o structură de senzori externi (UAS) și va fi extinsă prin armonizarea acestor capabilități conform specificului național și standardele NATO (STANAGs).
În mod implicit, sistemul BC2A va afișa un set de imagini necesare pentru elaborarea de analize, estimări și judecăți necesare cunoașterii și înțelegerii situației din spațiul de luptă aferent zonei de responsabilitate / interes (AoR / AoI) stabiliote / ordonate. În cadrul prototipului, produsul extins BC2A (Sistem de tip C4I) va afișa stream video de la UAS (sistem ISR), aferent unei unități (UAS) dispuse pe un strat grafic, care conține harta cu AoR/AoI (într-una din proiecțiile standard NATO).
Capabilitățile ce pot fi evaluate în prototip sunt următoarele comenzi asupra sistemului UAS din interfața grafică C2:
1. de deplasare a UAS –ului deasupra unei zone stabilite prin coordonate GPS (se va efectua zbor circular deasupra zonei cu centrul pe punctul selectat (camera video rămâne orientată pe unghiurile curente);
2. acțiuni payload cameră: zoom in/out, deplasare unghi cameră sus/jos/stânga/dreapta;
3. acțiuni UAS & payload cameră (operațiune compusă) (după ce se selectează / stabilizează camera asupra unui element / ținte selectabilă aerian, prin acțiune manuală): menține orientarea camerei pe actualul punct / frame vizual, oricare ar fi traiectoria ulterioară a UAS -ului în zbor;
Sistemul prototip BC2A-UAS funcționează inclusiv în rețele radio militare, cu posibilitatea de afolosi actuala infrastructură a sistemului de comunicații și informații (CIS) a beneficiarilor. Sistemul prototip propus, prin capabilitățile prezente se încadrează la nivelul 3 de maturitate (Level 3) (Level of Interoperability - LOI) în cadrul conceptulului mai larg de echipă om-sistem (Manned-Unmanned Teaming – MUM-T) sau soldatul viitorului.
Am nevoie de condiții speciale pentru a prezenta și testa prototipul meu (Ex.: zonă în aer liber, condiții specifice de siguranță etc)
Descrie condițiile speciale
zonă în aer liber, autorizație de zbor UAS, comunicații date
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
mihai.palade@interactive.com.ro
Localitatea
Bucuresti
Țara
ROMANIA
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
PALADE Mihai
Nume Firmă / Universitate / Institut
Interactive Software SRL
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0730012098
Alege o temă de concurs
Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Principalul element de inovare consta in clasa de senzori folositi si algoritmii software implementati pentru atingerea unui nivel de performanta ridicat.
In momentul de fata pentru constructia unui AHRS este nevoie de un compromis in alegerea senzorilor, intre 3 elemente cheie. Primul element este elementul de performanta (rezolutie, nivel de zgomot, precizie absoluta, rezilienta la factori perturbatori etc), cel de-al doilea element este volumul si greutatea modulului, iar cel de-al treilea element este costul.
Solutia adoptata face uz de utilizarea unor senzori de dimensiuni mici si cost redus, cu performante limitate. Pentru acesti senzori se folosesc proceduri de calibrare si algoritmi de corectie pentru a ajunge la performante ridicate. In acest fel scad atat eforturile cat si costurile de productie, precum și dimensiunile si masele modulelor.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Senzorii care stau la baza acestor module sunt senzorii inertiali (accelerometre si giroscoape). Pentru acest proiect sunt folositi senzori intertiali de tip MEMS (Micro Electro-Mechanical Systems). Acesti senzori sunt construiti direct pe suport de siliciu folosind micro-structuri din siliciu pentru elementele active. Astfel costurile sunt drastic reduse.
Primul pas in imbunatatirea performantelor este calibrarea senzorilor. Aceasta calibrare se face pentru toti senzorii inertiali si pe intregul ecart de temperatura destinat utilizarii. Prin aceste calibrari se elimina erorile de scalare, ofset si rotatii, erori existente atat la nivel de capsula cat si la nivel de ansamblu)
Pentru imbunatatirea suplimentara a performantelor acestor senzori se folosesc algoritmi de fuziune a datelor obținute de la senzori. Informatii suplimentare de viteze, compas magnetic, senzori barometrici etc. sunt introduse in algoritmul de calcul unde sunt compensate neajunsurile.
In momentul de fata fuziunea de senzori se face prin DCM (Direction Cosine Matrix)
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
In momentul de fata calibrarea senzorilor inertiali se face intr-o camera climatica cu temperatura si umiditate controlata, calibrarea se face pozitionand si rotind modulul electronic in interiorul camerei.
Pozitionarea pentru calibrarile de accelerometre se face printr-un sistem mecanic de pozitionare pe 2 axe (sistem dezvoltat si construit de noi), acelasi sistem este folosit pentru a calibra senzorii de giroscop prin rotatire la viteza constanta.
Acest sistem de pozitionare poate calibra de la 1 pana la 120 de module AHRS simultan (numarul maxim depinde de dimensiunile modulului, suprafata de pozitionare a modulelor este de 2 x 25x25cm). Precizia de orientare este mai mica de 0.01 grade.
Calibrarea senzorului geo-magnetic (compas) se face manual.
Specificatii de orientare pentru modulul curent:
- Prezizie unghi ruliu si tangaj (static) 0.1
- Prezizie unghi giratie (static) 0.5
- Prezizie unghi ruiu si tangaj (dinamic) 0.3
- Prezizie unghi giratie (dinamic) 0.6
- Frecventa achizitie date (pentru senzorii inertiali) 1000 Hz
- Latenta 0.6 ms
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Pentru performate mai bune urmeaza sa implementam algoritmi de tip Kalman, unde erorile sunt cuantificate in timp real si ponderile ajustate continuu pentru compromisul optim intre viteza de raspuns, rezolutie si zgomot.
In momentul de fata calibrarea se face manual, unde un operator poate calibra mai multe module simultan, aceasta operatie durand aproximativ 6 ore. Aceasta operatie urmeaza a fi automatizata, reducand efortul operatorului la 1 ora.
Pentru modulul de AHRS folosit in sistemul de stabilizare video se poate imbunatati algoritmul de stabilizare sa includa informatii de la imaginea video. Respectiv sa preia translatiile si rotatiile detectate de algoritmii de stabilizare video pentru pozitionare mai precisa.
File Upload
Titlul prototipului
AHRS (Attitude and Heading Referencing System) Sistem de Referentiere Atitudine si Directie
Descrierea prototipului *
Sistemul de Referentiere Atitudine si Directie este un modul electronic ce permite pozitionarea proprie in sistem de referinta pamant. Modulul electronic ofera informatii despre atitudine (unghiurile de ruliu, tangaj si giratie), directia nordului magnetic, pozitie geografica, viteza de zbor fata de sol, viteza de zbor aerodinamica, viteza ascensionala, altitudine etc.
Acest produs este un produs modular, el poate fi folosit in diverse zone ale sistemului UAV.
Una dintre zone este in insasi modulul ce ii poarta numele, “AHRS”, acest modul monitorizeaza atitudinea, pozitia, directia etc a platformei aeriene.
Un alt exemplu de utilizare este in modul folosit in stabilizarea si orientarea camerei video stabilizate.
De asemenea modulul de antene directive aflat la sol-Terminalul Terestru de Date (Ground Data Terminal-GDT care are ca rol orientarea antenelor pentru urmarirea platformei aeriene) foloseste un astfel de modul pentru aplicatii mobile (echipament montat pe vehicule in miscare).
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
alin.istrate@aft.ro
Localitatea
Bucuresti
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
ISTRATE Alin-Ionut
Nume Firmă / Universitate / Institut
Autonomous Flight Technology
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0740061073
Alege o temă de concurs
Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Prototipul creat in cadrul firmei aduce un mare plus prin sistemul de escamotare realizat special pentru a ocupa un spatiu cat mai redus. Pentru o protectie sporita a senzorului, a fost adaugat un sistem de trape ce se inchid automat la aterizarea avionului. Aceste sisteme s-au dovedit a fi foarte utile pentru exploatarea pe termen lung a UAV-ului Hirrus, aducand un grad de siguranta foarte ridicat pentru senzorul optic si pentru sistemul de stabilizare al acestuia. O alta particularitate a payload-ului este modularitatea. UAV-ul Hirrus L este capabil de a realiza diferite misiuni prin schimbarea payload-ului intr-un mod foarte usor (desigurantarea lui apoi inlocuirea). Softul avionului este special conceput ca in momentul in care payloadul se schimba, sa se afiseze pe GCS (ground control station) noua configuratie in mod automat.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Payloadul creat a avut la baza ideea unei camere de supraveghere PTZ (pan tilt zoom). De la aceasta idee, s-a creat in spatiul destinat incarcaturii utile a UAV-ului Hirrus L, un sistem complex de stabilizare si ghidare a senzorului optic. Pentru a putea comanda pozitia motoarelor, implicit a senzorului optic, a fost nevoie de dezvoltarea unui cablaj electronic specializat in acest sens. El comunica pe o magistrala de date cu restul echipamentelor din interiorul avionului pentru a furniza informatii la sol si pentru a executa comenzi date de catre operator. Payloadul este controlat folosind o magistrala de date de tip CAN, iar imaginea furnizata de catre senzorul optic este transmisa mai departe catre datalink in mod analogic la o calitate SD. Tehnologia de stabilizare este de tip bucla inchisa si se realizeaza cu ajutorul senzorilor intertiali aflati pe cablajul de comanda si control. Motoarele folosite pot asigura o miscare a senzorului optic cu o viteza care sa compenseze rafale de vant de pana la 10m/s.
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
Specificatii Payload H01-20 (EO)
Greutate: 930g
Dimensiuni: 160x130x180mm
Temperatura de operare: -40 ÷ 80°С
Limita rotatie: pan: 360° continuu, tilt ±100°
Consum: 7.5W
Tensiune de alimentare: 12-35V
Interfata de comunicare: CAN, UART TTL
Rezolutie de pozitionare: 0.001°
Rata de stabilizare: 300°/s
Zoom optic: 10x
Zoom digital: 20x
Rezolutie efectiva: 2MP
Iesire video: PAL(25fps)/NTSC(30fps)
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
In viitor dorim sa trecem la un sistem avansat de actionare electrica cu motoare direct drive. Acest upgrade va face ca platforma de stabilizare sa fie mai rapida si mai precisa decat cea deja existenta. In plus, dorim sa montam senzori inertiali de precizie mai buna si encodere de pozitie performante care sa sporeasca acuratetea informatiilor furnizate catre operator. Noul prototip va aduce un sistem de stabilizare mecanica pe trei axe, ceea ce va face ca imaginea furnizata catre operator sa fie mult mai usor de urmarit. Calitatea imaginii redate la sol va fi imbunatatita deoarece in interiorul payloadului va fi montat un encoder capabil sa transmita un stream video de inalta rezolutie (FHD).
File Upload
Titlul prototipului
Sistem optic cu stabilizare mecanica ambarcat UAV
Descrierea prototipului *
Payload-ul H01-20 a fost dezvoltat pentru a furniza la sol un flux video de la bordul aeronavei fara pilot de tip Hirrus L H01-10, care are o masa maxima de decolare (MTOW) de 9 kg. In componenta payload-ului intra:
• Senzorul optic
• Platforma de stabilizare a senzorului;
• Sistemul de escamotare.

Senzorul optic din componenta payloadului poate sa difere in functie de misiune , asadar, compania Autonomous Flight Technologies a dezvoltat mai multe tipuri de payload si anume:
• Payload de zi (EO);
• Payload de noapte (IR);
• Payload foto de inalta rezolutie;
• Payload video UV.

Platforma de stabilizare a senzorului actioneaza pe doua axe (tangaj si giratie). Ea a fost conceputa pentru a rejecta perturbatiile cauzate de turbulentele atmosferice si pentru a putea urmari o referinta setata de catre operator. Sistemul de actionare a fost construit in jurul unor motoare de curent continuu fara perii (pas cu pas). Pentru sporirea preciziei de pozitionare a senzorului optic, platforma este antrenata de catre motoare prin intermediul unui reductor cu curea dintata, ce realizeaza o rezolutie de miscare de 0.001°/pas. Cablajul electronic de comanda si control este dotat cu senzori inertiali ce sunt folositi in bucla de stabilizare la o frecventa de 1000Hz. Tot acesti senzori sunt folositi in completarea informatiei primita de la AHRS-ul (attitude and heading reference system) UAV-ului pentru a putea realiza functia de Geotracking (mentinerea pozitiei senzorului optic la anumite coordonate GPS), dar si pentru a indica in timp real pe harta, pozitia centrului FOV-ului(field of view) senzorului optic.

Sistemul de escamotare este realizat din materiale compozite, acestea oferind o rezistenta si rigiditate sporita a intregului ansamblu dar, in acelasi timp, o greutate redusa. Sistemul detine o serie de motoare de curent continuu ce actioneaza trapele de protectie a senzorului si sistemul de escamotare a platformei de stabilizare impreuna cu senzorul optic.
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
marius.dima@aft.ro
Localitatea
Bucuresti
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
DIMA Marius
Nume Firmă / Universitate / Institut
Autonomous Flight Technology R&D
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0721144334
Alege o temă de concurs
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Fata de alte solutii existente, prezentul proiect si-a propus sa se focuseze, pe langa performatele necesare fuctionarii, pe securitatea in exploatare a sistemului. Pentru a se se atinge acest deziderat, echipa de realizatori a ales sa plaseze elementele propulsive in interiorul structurii, protejand astfel operatorii in eventualitatea cedarii unui resort elastomeric.
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Conceptul lansatorului prezentat a pornit de la evitarea utilizării unei surse de energie electrică suplimentare și de la reducerea greutății și gabaritului noului lansator. Astfel, lansatorul H01-30 a fost conceput într-o arhitectură modulară compusă din trei tronsoane, fără sursă de energie electrică externa și care permite plierea acestuia pentru transport și depozitare. Tronsoanele au o structura cu sectiune tip Omega. Sunt realizate din materiale compozite, cu o cale de rulare din placa de duraluminiu. Tronsoanele sunt articulate cu balamale și sunt prevăzute cu zăvoare pentru blocarea ansamblului in configuratia de functionare.
Caruciorul pe care se amplaseaza vehicolul aerian este construit dintr-o structura de materiale compozite, pentru a fi usor si rezistent. Elementele de glisare sunt dotate cu rulmenti plasati in pozitii bine definite pentru a se reduce frecarile de culisare, in faza de propulsie.
Frânarea căruciorului la sfârșitul cursei utile se face utilizand tesiunea remanenta ce se mai afla in bateria de elastomeri si prin dispunerea ingenioasa a unui sistem de role care ghideaza coarda tractoare.
In scopul manipulării, lansatorul este sigurantat în stare pliată, utilizând un zăvor dedicat. Lansatorul este depozitat intr-un locas dedicat aflat intr-una din cutiile de transport ale sistemului UAS Hirrus L.
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
Lansatorul H01-30 a fost dezvoltat in vederea decolarii asistate a aeronavei fara pilot de tip Hirrus L H01-10, care are o masa maxima de decolare (MTOW) de 9 kg.

Specificatii Lansator H01-30
Energie maxima lansare: 1,8 kJ (190 daN forta de lansare);
Masa maxima UAV (MTOW): 11 kg;
Viteza minima lansare la MTOW: 17 m/s.
Lungime lansator montat: 4 m;
Unghi inclinare (pe teren orizontal): 9°;
Greutate: 17,5 kg;
Durata montare/demontare: 5 min. / 5 min.;
Durata armare intre doua lansari: 1 min.;
Armare: vinci actionat manual;
Comanda lansare: automata sau manuala.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
Conceptia modulara a lansatorului, permite dezvoltari ulterioare ale capabilitatilor acestui sistem.
Se intentioneza inserarea unei celule tensometrice care va furniza echipamentului de comanda de la sol informatii despre nivelul tensiunii mecanice din lantul de forta.
Se are in vedere dezvoltarea unui sistem evoluat de siguranta a lansarii prin detectarea persoanelor aflate in fata lansatorului pe durata fazelor sensibile din procesul de lansare a vehicolului aerian.
Prin personalizarea caruciorului pe care se aseaza aeronava si prin modificarea configuratiei bateriei de elastomeri, lansatorul poate sa efectueze decolarea asistata a unei game tipo-dimensionale mai largi de aeronave fara pilot.
Titlul prototipului
Sistem Lansator Automat aeronave fara pilot, H01-30
Descrierea prototipului *
Tehnologiile inovative dezvoltate în secolul 21 in domeniul sistemelor de aeronave fără pilot la bord (UAV – Unmanned Aircraft Vehicle), au permis accederea pe piață a unei game diverse de astfel de produse, bazate pe felurite configuratii: aripa fixa, aripi batante, canard, tandem, biplan, multirotor, convertoplan etc.
Spre deosebire de aeronavele pilotate, care au nevoie de piste special amenajate, sistemele UAV prezintă particularitatea de a putea decola aproape de pe orice teren neamenajat (multirotor) sau de pe piste amenajate sumar in cazul sistemelor cu aripă fixă echipate cu tren de aterizare.
Marea majoritate a lansatoarelor utilizate in prezent folosesc ca sursă de energie aerul comprimat, care necesită echipamente suplimentare de genul compresoarelor precum și existența unei surse de energie electrică necesară alimentării compresorului.
Generalitati
In scopul asigurării unei independențe mai mari a sistemelor de avioane fără pilot de tip aripă fixă față de existența unei piste de decolare-aterizare, compania Autonomous Flight Technology a dezvoltat un prototip de lansator automat dedicat platformei aeriene Hirrus L H01-10. Acest lansator imprimă vehicolului aerian o accelerație inițială suficentă pentru atingerea vitezei de decolare.
Principiu de operare
Elementul propulsor este constituit dintr-o baterie de resorturi de elastomer (tuburi de latex). Bateria de tuburi este prevazuta la capete cu blocuri tractoare dotate cu scripeti cu rulmenti. Aceasta baterie este complet inchisa in interiorul tronsoanelor din considerente de protectie atat a elementelor mecanice cat si a operatorilor.
Bateria de resorturi se pretensioneaza inainte de efectuarea lansarii, pana la de patru ori lungimea in stare netensionata, prin infasurarea unui cablu pe tamburul unui troliu actionat manual.
Pentru efectuarea lansarii, se actioneaza un declansator (manual sau prin comanda radio), care elibereaza caruciorul lansatorului. Acest carucior, avand UAV amplasat pe el, culiseaza pe sinele lansatorului, propulsand astfel UAV pana la viteza necesara decolarii.
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
florin.dumitru@aft.ro
Localitatea
Bucuresti
Țara
ROMANIA
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
DUMITRU Florin
Nume Firmă / Universitate / Institut
AUTONOMOUS FLIGHT TECHNOLOGY R&D SRL
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0757012503
Alege o temă de concurs
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
Caracterul inovativ al Ground Control Steation Software este evidențiat de următoarele caracteristici:
1. Asigurarea controlului platformei aeriene, lansatorului și terminalului terestru de date dintr-un singur punct . Intr-un scenariu complex, din acelasi GCS se pot controla mai multe platforme aeriene pe parcursul unei misiuni.
2. Implementeaza standarde conforme cu cerintele NATO (STANAG 4609)
3. Asigurarea diagnozei in timp real a sistemului;
4. Desfasurarea de misiuni cu complexitate ridicată: multi-UAV, multi-GCS.
5. Interfață grafică intuitivă care permite selectarea cu ușurință a diverselor meniuri și submeniuri;
6. Soluție software adaptabilă cu ușurință la o gamă largă de platforme aeriene.
7. Autoconfigurarea interfetei grafice in concordanta cu tipul de platforma aeriana cu care se desfasoara misiunea
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
Softul GCS-ului este dezvoltat utilizând o serie de biblioteci cross-platform, pentru a menține compatibilitatea cu alte sisteme de operare, iar limbajul de programare utilizat este C++.
Aplicația este structurată pe 3 thread-uri:
- GUI – Graphical User Interface – threadul principal al aplicației, în care sunt afișate componentele grafice pe care le-am dezvoltat utilizând OpenGL și context render-ul de SDL (Simple DirectMedia Layer);
- Communication Thread – threadul ce menține comunicația bidirecțională atât pe canalul serial cât și pe UDP;
- Video thread – threadul ce menține conexiunea cu encoderul AXIS din GDT (momentul actual; în viitor, ne vom conecta la serverul ce va fi nodul central al rețelei).

Pe lângă facilitățile pe care le pune la dispoziție compilatorul MinGW Gcc 6.2 (implementarea standardului C++, în esență, FrameWork-ul STL – Standard Template Library), am decis să utilizez colecția de biblioteci BOOST. Mai exact, pentru componenta de comunicație asincronă, am utilizat submodulul BOOST.ASIO, atât din perspectiva comunicației over-the-network – în esența comunicație UDP, dar și din perspectiva comunicației pe interfața serială – Serial Port Communication.
De asemenea, pentru parsarea și mai apoi modificarea fișierelor de configurare, am utilizat un submodul al BOOST, BOOST.FILESYSTEM, ce permite interpretarea și actualizarea fișierelor de tip JSON, XML, INI.
Pentru conectarea la sursa de flux video, utilizam FFMPEG, și o bibliotecă creată la AFT, ce implementează standardul STANAG 4609, pentru salvarea sau retrimiterea fluxului video către destinații interne/externe.
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
Software-ul este instalat într-o centrala de tip „docking station” ce contine elementele specifice de comanda a platformei aeriene (mansa, comutatoare, semnalizatoare). Sistemul de operare este gandit ca o colectie de meniuri, fiecare avand un scop bine definit in etapele cheie ale misiunilor. Putem aminti etapa de planificare a misiunii, etapa de verificare a sistemului in momentele premergatoare decolarii platformei aeriene, configurarea sistemului de sol, etc.
In momentul de fata, acest software permite monitorizarea a pana la 4 platforme aeriene pe parcursul misiunii si transmiterea de comenzi, catre acestea. De asemenea, se poate opera intr-un scenariu cu mai multe GCS-uri conectate in acelasi timp la platforma/platformele aeriene.
In ceea ce priveste interoperabilitatea cu structuri ale partenerilor din NATO, sistemul de operare inglobeaza si modulul dezvoltat in cadrul companiei, STANAG 4609. Acesta permite transmiterea unui flux de date (video si telemetrie) catre centrele de comanda ale aliatilor.
Hardware-ul standard pe care îl utilizăm la dezvoltarea GCS-ului este similar unui PC (pe care ruleaza un sistem de operare personalizat), cu o serie de modificări:
- Carcasă proprietară (design & implementare AFT) ;
- SSD 120GB sau 240GB;
- Procesor de frecvență > 3 GHz (în cele mai multe cazuri sunt din ultima generație Intel i5 sau Intel i7, în funcție de momentul de timp la care se cere construirea unui GCS);
- Monitor industrial de rezoluție 1024x768 – pentru luminozitate optimă în toate condițiile;
- Joystick și butoane comandate cu un chip special, de asemenea design & implementare AFT;
- Dimensiuni gabarit: 638x363x152 mm;
- Masa: 6,2 kg;
- Masa trepied: 4 kg;
- Alimentare: 10-36VDC sau 220 VAC.
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
1. Afișarea pe mai multe display-uri in paralel, fiecarui ecran revenindu-i cate un sub-meniu din software-ul GCS.
2. Integrarea software-ului cu sistemele de comanda si control ale clientilor din sistemul de apărare națională și ordine publică;
3. Implementarea unor capabilități software care vor permite conectarea la dispozitive mobile.
File Upload
Titlul prototipului
Sistem de operare pentru statiile de comanda ale sistemelor aeriene fara pilot uman la bord
Descrierea prototipului *
Sistemele aeriene fara pilot uman la bord bord (UAS) au devenit din ce in ce mai prezente in viata cotidiana. Majoritatea acestor sisteme se bazeaza pe interactiunea continua dintre sistemul de sol (ground system) si platforma aeriana (UAV).
Operatorul uman poate interveni asupra desfasurarii misiunii, in orice moment, prin intermediul software-ului ce ruleaza statiei de comanda si control.
Generalitati
Comanda și controlul platformelor aeriene fără pilot (UAV) presupune asigurarea simultană a două fluxuri de date între stația terestră de control (GCS-Ground Control Station) și UAV. Această comunicație este asigurată prin intermediul unui element intermediar, terminalul terestru de date (GDT- Ground Data Terminal).
Sistemul de operare pe care Autonomous Flight Technology l-a dezvoltat este compatibil cu toate platformele aeriene pe care le produce si permite autoconfigurarea software-ului, in mod dinamic, in functie de tipul de UAV cu care se desfasoara misiunea. Acest sistem, permite conectarea la institutii externe multumita componentei STANAG 4609, implementata, de asemenea, in cadrul companiei.
Principiu de operare
GCS se cupleaza la sistemul Ground Data Link si se monteaza pe un trepied la o inaltime confortabila operatorului.
Prin intermediul sistemului de comanda si control, operatorul efectueaza:
• planificarea misiunii;
• urmarirea executarii misiunii in timp real;
• controlul camerei (pan/tilt/zoom);
• vizualizarea imaginii video;
• inregistrarea imaginii video;
• vizualizarea parametrilor de zbor (telemetrie);
• controlul sistemelor de lansare si recuperare;
• dirijarea de la distanta a avionului;
Descrie condițiile speciale
Descrie aici pregătirile speciale
Adresa de e-mail
emilian.vlasceanu@aft.ro
Localitatea
Bucuresti
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
Vlăsceanu Nicolae-Emilian
Nume Firmă / Universitate / Institut
Autonomous Flight Technologies
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
0743 545 997
Alege o temă de concurs
Sisteme autonome de tip platforme aeriene, terestre și navale
1. În ce constă caracterul de inovare al proiectului? Prin ce diferă față de alte abordări potențial existente pe piață?
sistem unic de propulsie
2. Descrieți conceptele, tehnologiile, standardele pe care le-ați utilizat și/sau generat în realizarea proiectului.
comprimare jet
3. Despre capabilitățile existente: descrieți capabilitățile curente și propuneți evaluarea performanței proiectului.
creste viteza de deplasare a barcilor
4. Despre capabilitățile viitoare: descrieți intențiile de dezvoltare ulterioară a capabilităților. Dacă este cazul, descrieți și modul în care credeți că instituțiile organizatoare vă pot sprijini în dezvoltarea proiectului.
logistic
File Upload
Titlul prototipului
barca
Descrierea prototipului *
model de propulsie motor comprimare
Am nevoie de condiții speciale pentru a prezenta și testa prototipul meu (Ex.: zonă în aer liber, condiții specifice de siguranță etc)
Am nevoie de mai mult de 120 minute pentru a pregăti prezentarea prototipului meu în fața comisiei
Descrie condițiile speciale
apa
Descrie aici pregătirile speciale
barca
Adresa de e-mail
dr.hetea@yahoo.com
Localitatea
bucuresti
Țara
Romania
Sunt de acord cu termenii și condițiile aplicabile acestui concurs și îmi asum integral răspunderea pentru drepturile de autor asupra materialelor pe care le transmit.,Sunt de acord cu procesarea datelor cu caracter personal in privința informațiilor și materialelor transmise organizatorilor prin acest formular, conform GDPR
Nume și prenume
hetea alin
Nume Firmă / Universitate / Institut
42462153
Organizația trebuie să fie înregistrată juridic în România sau alte țări NATO/UE și să aibă acționari majoritari persoane fizice cu cetățenie română
Confirm eligibilitatea organizației
+40 773 95-75-70
Partajează