Lucian Georgescu

Lucian Georgescu

Despre mine

Lucian Georgescu a absolvit studiile de licență și masterat la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnica din București, acolo unde în prezent este doctorand. Își desfășoară activitatea în cadrul laboratorului de cercetare Speech and Dialogue (SpeeD: https://speed.pub.ro/), principala direcție de interes fiind inteligența artificială aplicată în tehnologia vorbirii: recunoașterea vorbirii și recunoașterea vorbitorului.

Despre Voice Login

Voice Login (https://speed.pub.ro/voice-login) este o aplicație distribuită ce permite înregistrarea și autentificarea utilizatorilor, atât pe bază de parolă, cât și pe bază de amprentă vocală. Aplicația este concepută sub forma unui serviciu web de tip Representational State Transfer (REST), compusă din mai multe module, unde fiecare îndeplinește o funcție specifică: aplicația client, serviciul web de autentificare, serviciul web de recunoaștere de vorbire și serviciul web de recunoaștere a vorbitorului.

Obiectivul principal este crearea unui sistem de autentificare bazat exclusiv pe recunoașterea vocii utilizatorului, oferind astfel un plus de securitate față de sistemele deja existente.

Pentru înrolarea în sistem, utilizatorul trebuie să completeze un formular cu datele sale personale (nume, prenume, email-ul și parola) și să înregistreze cel putin 10 fișiere audio ce conțin secvențe de cifre generate aleator.  Pe baza acestora se obține un model specific vocii sale, amprenta sa vocală, cu rol în realizarea ulterioară a autentificării.

În faza de autentificare, utilizatorul trebuie să completeze numele de utilizator, parola și să înregistreze un fișier audio în care să rostească o singură secvență de cifre generate aleator.

Pentru ca autentificarea să se realizeze cu succes, se vor face trei verificări:

  1. se verifică mai întâi ca parola să corespundă cu cea aflată în baza de date, apoi serviciul de autentificare va trimite fișierul audio către servicul web de recunoaștere de vorbitor și către serviciul web de recunoaștere de cifre;
  2. serviciul web de recunoaștere de vorbitor va decoda fișierul audio și va lua decizia dacă vorbitorul este chiar utilizatorul care dorește să se autentifice sau este un impostor;
  3. serviciul web de recunoaștere de cifre va realiza transcrierea fișierului audio de autentificare, stabilindu-se ulterior în ce măsură utilizatorul a rostit ceea ce i s-a cerut.
Partajează